0

Ξέρουμε πως έχει περάσει καιρός, αλλά πολλοί λόγοι το καθυστέρησαν και μεταξύ αυτών και ο απαιτούμενος χρόνος για να προετοιμαστεί.
Ας αρχίσουμε λοιπόν με τους τρόπους που μπορείτε να...

εκμεταλλευτείτε καλύτερα ένα ραδιόφωνο βραχέων.

Κεραία, Κεραία, Κεραία


Η καλή κεραία κάνει πάντα την διαφορά καθώς μπορεί και πιάνει ασθενή σήματα που «ξεφεύγουν» από τον εσωτερικό δέκτη του ραδιοφώνου. Και αν το ραδιόφωνο σας δεν είναι και από τα καλύτερα, τότε πραγματικά θα ξεκουφαθεί και θα εκπλαγείτε από τον αριθμό των σταθμών που θα λαμβάνετε.
Υπάρχουν πολλοί δρόμοι να ακολουθήσει κανείς. Μια εξωτερική κεραία σοβαρών προδιαγραφών, μια εξειδικευμένη κεραία που προσαρμόζεται στο ραδιόφωνο σας και τυλίγεται σε καρούλι, μέχρι και ένα απλό κομμάτι σύρματος που θα το προσαρμόσετε στη συσκευής σας.


Ο δεύτερος τύπος είναι αυτός.

Η κεραία είναι ένα λεπτό σύρμα που τυλίγεται σε καρούλι και καταλήγει σε ένα βύσμα για την υποδοχή κεραίας στο ραδιόφωνο βραχέων σας. Εναλλακτικά έχει και ένα κλιπ που θα το πιάσετε στην πτυσσόμενη κεραία της συσκευής σας.

Ρεαλιστικά όμως δεν θα δείτε μεγάλη διαφορά με το κομμάτι σύρματος, για λόγους που θα αναλύσουμε παρακάτω.


Έτσι μπορείτε να πάτε σε ένα κατάστημα ηλεκτρολογικών και να σας συναρμολογήσουν αυτό:


Πρόκειται για 3 μέτρα ψιλού πολύκλωνου καλωδίου με πρεσαρισμένο στο ένα άκρο ένα κροκοδειλάκι (για να το πιάσετε στην κεραία της συσκευής σας) και στην άλλη άκρη έναν κονέκτορα για να μπορείτε να δένετε την κεραία σας σε ένα σπάγκο.



Αν τώρα η συσκευή σας έχει υποδοχή εξωτερικής κεραίας μπορείτε με την βοήθεια ενός ηλεκτρονικού να προσαρμόσετε το αντίστοιχο βύσμα (ακουστικών των 3,5mm) στη άκρη του καλωδίου σας.


Χρησιμοποιώντας την Κεραία σας


Η παράγραφος αυτή είναι αρκετά τεχνική αλλά υπάρχουν ωφέλιμα πράγματα να πάρετε από αυτήν.


1ον. Η μπάντα των βραχέων έχει πολύ θόρυβο που ακολουθεί το σήμα. Η βελτιωμένη κεραία σας θα λαμβάνει και αυτόν και εξαρτάται από τα κυκλώματα και τα φίλτρα του ραδιοφώνου σας να ξεχωρίσουν το σήμα.
Αλλά στα φθηνά ραδιόφωνα ακόμα και η λήψη υστερεί, οπότε στο τέλος έχουμε κέρδος ακόμα και χρησιμοποιώντας μερικά μέτρα καλώδιο.

2ον. Η πρόσθετη κεραία σας θα πιάσει και όλον τον ηλεκτρικό θόρυβο των συσκευών του σπιτιού, ειδικά όταν το ραδιόφωνο σας είναι ποιοτικό και ευαίσθητο. Για να τον αποφύγετε θα πρέπει να μεταφέρετε την κεραία κάπως μακρύτερα από το σπίτι σας και να παρεμβάλετε γραμμή μεταφοράς από ομοαξονικό καλώδιο.
Βέβαια, σε κάθε άλλη περίπτωση –εκτός σπιτιού- θα είστε ωφελημένος.

3ον. Τα καλά ραδιόφωνα έχουν έναν ενισχυτή σήματος για την ενσωματωμένη κεραία του ραδιοφώνου, και ξεχωριστή υποδοχή εξωτερικής κεραίας που δεν περνά από τον ενισχυτή αυτό. Προσέξτε λοιπόν να μην συνδέσετε μια σοβαρή κεραία κατευθείαν στην πτυσσόμενη με κλιπ.


Λήψη Σήματος σε SSB


Η SSB (Single Side Band) είναι ένας τρόπος διαμόρφωσης του σήματος με δύο υπο-τύπους. LSB (LowerSide Band) & USB (Upper Side Band). Θα τον βρείτε στις ραδιοερασιτεχνικές ζώνες εκπομπής βραχέων και θα πρέπει να επιλέγετε τον αντίστοιχο, αναλόγως του τρόπου εκπομπής. Αυτό βέβαια αν το ραδιόφωνο σας πιάνει αυτές τις ραδιοερασιτεχνικές μπάντες και δεν περιορίζεται μόνος τις 7 μπάντες του ενημερωτικής ραδιοφωνίας βραχέων.


Σε περίπτωση βέβαια που το ραδιόφωνο σας μπορεί να συντονιστεί στις ραδιοερασιτεχνικές μπάντες αλλά δεν μπορεί να κάνει λήψη SSB υπάρχουν πρόσθετες συσκευές που παρεμβάλλονται μεταξύ της εξωτερικής κεραίας και του ραδιοφώνου σας:
TG37 SSB BFO Adapter
CCrane SSB BFO Adapter
Πρόγραμμα Εκπομπών των Σταθμών


Λόγω των ιδιαιτεροτήτων στην διάδοση των βραχέων κυμάτων οι ραδιοφωνικοί σταθμοί εκπέμπουν σε διάφορες συχνότητες αναλόγως της ώρας για να φτάσουν στην περιοχή που θέλουν να καλύψουν. (βλέπε παρακάτω).
Αυτό σημαίνει ότι δεν θα ακούμε συνεχώς τον σταθμό στην ίδια συχνότητα, αλλά σε διαφορετική συχνότητα μέσα στην μέρα, να μην τον ακούμε καθόλου, ή ακόμα και να τον ακούμε σε 2-3 συχνότητες την ιδία στιγμή.
Σίγουρα τα πράγματα είναι πολύπλοκα, και το διαδίκτυο μπορεί να μας λύσει τα χέρια με την βοήθεια sites που μας δείχνουν τους σταθμούς που ακούγονται στην περιοχή μας ανά πάσα στιγμή και μάλιστα σε ποια γλώσσα.


http://www.short-wave.info/
http://www.primetimeshortwave.com/


Από εκεί και πέρα θα χρειαστείτε ένα σημειωματάριο για να σημειώνεται τις ώρες και τους σταθμούς που βρίσκετε και σας ενδιαφέρουν. Είναι σίγουρα έξτρα κόπος αλλά σε βάθος χρόνου θα είναι πιο εύκολο από το να τριγυρνάτε στις διάφορες μπάντας συνεχώς.
Επίσης σαν μαγιά για τις λίστες σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον πίνακα που έχουμε από καιρό κάνει.


Γνώση της Παγκόσμιας Ώρας


Σε όλα τα προγράμματα της ραδιοφωνίας βραχέων οι χρόνοι εκπομπής είναι στον Διεθνή ΏραώραGreenwich). Είναι απαραίτητο λοιπόν να γνωρίζετε την αντιστοιχία με την Ελληνική και μάλιστα όταν έχουμε θερινή ή χειμερινή ώρα.
Στην πρώτη περίπτωση έχουμε μια διαφορά +2 ωρών με την Διεθνή Ώρα, και στην χειμερινή έχουμε διαφορά +3 ωρών.





Βασικές Γνώσεις Διάδοσης των Βραχέων Σημάτων

Τα Βραχέα κύματα διαδίδονται τις μεγάλες αποστάσεις με ανάκλαση στη ατμόσφαιρα, και αναλόγως της ηλιακής δραστηριότητος και της μπάντας. Οπότε κάποιες μπάντες ακούγονται καλά την ημέρα και κάποιες άλλες την νύχτα. Είναι απαραίτητο λοιπόν να γνωρίζετε το τι και πως, για να μην χάνετε χρόνο αναζήτησης σε μια μπάντα που δεν είναι ενεργή.




Συνοπτικά ότι χρειάζεστε να ξέρετε βρίσκεται σε αυτούς τους πίνακες.




Επίσης, αυτή η σελίδα περιγράφει τις διάφορες μπάντες εκπομπής στα βραχέα και τα βασικά χαρακτηριστικά τους: http://www.dxing.com/tuning.htm

Η Σημασία του Μήκους Κύματος


Στα βραχέα κύματα χρησιμοποιείται και ή έννοια του μήκους κύματος μαζί με αυτή της συχνότητας.
Καλό είναι να γνωρίζετε την σχέση και την πρακτική σημασία τους.
Αν θεωρήσουμε την ραδιοφωνική ακτινοβολία σαν εάν κύμα τότε αυτή θα φαίνεται όπως παρακάτω.



Το μήκος κύματος είναι η απόσταση από κύμα σε κύμα.

Και η συχνότητα είναι το πόσα κύματα περνούν μέσα σε ένα δευτερόλεπτο.
Αν τώρα πολλαπλασιάσουμε το μήκος κύματος με την συχνότητα θα πάρουμε την ταχύτητα του φωτός, που είναι περίπου 300.000 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.
Η πρακτική σημασία αυτού είναι ότι αν γνωρίζουμε την συχνότητα μπορούμε να βρούμε σε πια μπάντα (μήκος κύματος) βρίσκεται αυτή.
Έτσι αν για παράδειγμα ακούμε στους 7.300 MHz, τότε –μπακαλίστικα- είμαστε στα 300/7,3= 41 μέτρα.


Σημειωματάριο, Ακουστικά και έξτρα Μπαταρίες


Έχοντας ήδη πει ότι οι συνθήκες διάδοσης διαφέρουν μέσα στην ημέρα είναι χρήσιμο να κρατάτε σημειώσεις των σταθμών που ακούσατε και ποιες ώρες. Αργότερα μπορείτε να ανατρέξετε στο site του σταθμού και να βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εκπομπών του και την κάλυψη ανά περιοχή της γης.
Τέλος καθώς ένα μεγάλο μέρος της ακρόασης θα γίνεται το βραδύ είναι χρήσιμο να έχετε εάν ζευγάρι άνετα ακουστικά για αν μην ενοχλείται τους οικείους σας.



Επίλογος


Αντιλαμβανόμαστε ότι πολλά από αυτά που γράψαμε είναι τεχνικής φύσης που ίσως να μην μπορείτε να προσεγγίσετε. Αλλά δυστυχώς είναι ο μοναδικός τρόπος να πάρετε το 100% από αυτά που ένα ραδιόφωνο βραχέων μπορεί να δώσει.
Δεν έχετε παρά να προσπαθήσετε, και με την τριβή με το αντικείμενο σιγά-σιγά θα έρθουν όλα τη θέση τους.

http://greekpreparedness.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Top