0



Εδώ θα δούμε πως μπορούμε να μετρήσουμε την ταχύτητα του ανέμου με τη χρήση ενός ανεμόμετρου που μπορούμε να φτιάξουμε πολύ εύκολα και...

με φθηνά υλικά!

Πολύ χρήσιμο, αφού ακόμη και τα φθηνότερα ανεμόμετρα χειρός στην αγορά κοστίζουν από 60 έως 120 ευρώ...

Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:
Ένα μικρό αλφάδι
Ένα μοιρογνωμόνιο
Ένα κομμάτι νήμα ή καλύτερα λεπτή πετονιά μήκους 30 εκατοστών
Ένα μπαλάκι του πινγκ-πονγκ

Το αλφάδι χρησιμεύει για να τοποθετήσουμε το μοιρογνωμόνιο σωστά και με ακρίβεια (οριζόντια) ως προς το έδαφος.

Το νήμα το κολλάμε στο κέντρο της ίσιας πλευράς του μοιρογνωμόνιου (στις 90 μοίρες δηλαδή). Την άλλη άκρη του νήματος την κολλάμε στο μπαλάκι.

Στο παρακάτω σχήμα απεικονίζεται το ανεμόμετρο ολοκληρωμένο:



Όταν δεν φυσάει καθόλου άνεμος, το μπαλάκι δεν μετακινείται και το νήμα περνάει πάνω από την ένδειξη των 90 μοιρών του μοιρογνωμόνιου.

Όταν φυσάει, ανάλογα με την ταχύτητα του ανέμου, το μπαλάκι μετακινείται από την αρχική του θέση και έτσι το νήμα περνάει από κάποια ένδειξη του μοιρογνωμόνιου που είναι μικρότερη από 90 μοίρες.

Από τον παρακάτω πίνακα μπορούμε να αντιστοιχίσουμε την ένδειξη μοιρών με μια αρκετά ακριβή εκτίμηση της ταχύτητας του ανέμου. Αν θέλουμε να μετατρέψουμε τη μονάδα μέτρησης από μέτρα ανά δευτερόλεπτο (m/s) σε χιλιόμετρα ανά ώρα (Km/h), απλά πολλαπλασιάζουμε επί 3,6.

Μοίρες - Ταχύτητα (m/s)

90° ------- 0.0 (καθόλου άνεμος - άπνοια)
85° ------- 2.6 m/sec
80° ------- 3.6 m/sec
75° ------- 4.5 m/sec
70° ------- 5.3 m/sec
65° ------- 5.9 m/sec
60° ------- 6.6 m/sec
55° ------- 7.3 m/sec
50° ------- 8.0 m/sec
45° ------- 8.7 m/sec
40° ------- 9.5 m/sec
35° ------- 10.4 m/sec
30° ------- 11.5 m/sec
25° ------- 12.8 m/sec
20° ------- 14.4 (άνεμος σχεδόν θυελλώδης)

Κάτω από τις 20 μοίρες δεν έχει νόημα να συνεχίσω, αφού δεν θα είναι κανείς εκεί για να το δει! Με άνεμο πάνω από 20 m/s (πολύ θυελλώδης άνεμος) καλύτερα να βρίσκεσαι σε κάποιο υπόγειο καταφύγιο παρά κάτω από μια ανεμογεννήτρια (ειδικά αν την έχεις φτιάξει μόνος σου)...


Στην παραπάνω αριστερή φωτογραφία υπάρχει άπνοια, οπότε το νήμα περνά από την ένδειξη 90 μοιρών. Στην δεξιά φωτογραφία, ο άνεμος που φυσά σπρώχνει το μπαλάκι προς τα δεξιά, οπότε το νήμα τώρα περνά από την ένδειξη 80 μοιρών.

Από τον πίνακα που είδαμε παραπάνω, η ένδειξη των 80 μοιρών αντιστοιχεί σε άνεμο ταχύτητας 3,6 m/s (μέτρα ανά δευτερόλεπτο), ή αλλιώς 13 km/h (χιλιόμετρα ανά ώρα).

anemogennitria.gr
http://free-energia.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Top