0


Θα χρειαστούμε 1 σαπούνι, το μικρό μέγεθος, 4 λίτρα νερό και 2 κουταλιές της σούπας γλυκερίνη. Μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε αρωματικά σαπούνια ή σε σαπούνι Μασσαλίας. Δεν χρειάζεται...

τρίψιμο. Θεωρητικά το σαπούνι λυώνει μέσα στο νερό έτσι κι αλλιώς. Αν το βάλουμε 1-2 φορές στον φούρνο μικροκυμάτων, με λίγο νερό, θα μαλακώσει αρκετά και θα διαλυθεί εύκολα στην συνέχεια, στην κατσαρόλα, όπου θα μπει μαζί με το νερό. Αν έχουμε προηγουμένως αποστειρώσει το νερό, στο σαπούνι μας θα κρατήσει περισσότερο, γιατί μην ξεχνάμε ότι δεν περιέχει συντηρητικά και συνεπώς δεν μπορεί να έχει την διάρκεια ζωής των βιομηχανοποιημένων.

Το μίγμα μας θα χρειαστεί ζέσταμα σε μέτρια θερμοκρασία και καλό ανακάτεμα, μέχρι το σαπούνι να λυώσει εντελώς μέσα στο νερό. Αν θέλουμε περισσότερο άρωμα, μπορούμε να βάλουμε λιγώτερο νερό και να αντικαταστήσουμε το ισόποσο με ροδόνερο ή ανθόνερο. Όταν το σαπούνι θα έχει λυώσει εντελώς, σβύνουμε την φωτιά και προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας γλυκερίνη. Αν θέλουμε εντονώτερο άρωμα, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να προσθέσουμε μερικές σταγόνες από τα αρωματικά έλαια της αρεσκείας μας.

Το αφήνουμε να κρυώσει, ανακατεύοντας κατά καιρούς και ... περιμένουμε. Αν και υδαρές αρχικά, σε περίπου 24 ώρες το υγρό σαπούνι θα έχει πάρει την τελική του μορφή, που θα μοιάζει περισσότερο σαν πηκτό ζελέ. Ένα καλό ανακάτεμα θα το κάνει ομοιογενές και έτοιμο για χρήση. Πάντως θα είναι καλό να ξέρουμε ότι το αποτέλεσμα μπορεί να ποικίλει, ανάλογα με την ατμοσφαιρική θερμοκρασία και υγρασία και γι' αυτό είναι πιθανό, αν το βρίσκουμε πολύ πηχτό να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό ακόμα και να επαναλάβουμε την διαδικασία.

Όπως όλες οι σπιτικές "συνταγές" θα χρειαστεί κάποιος πειραματισμός, μέχρι να πετύχετε την συνταγή, που σας εκπροσωπεί και καλύπτει καλύτερα τις προσωπικές σας προτιμήσεις. Καλή επιτυχία!


http://symboyles.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Top