Το βρόχινο νερό είναι ασφαλές για πόσιμο, σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή επιστημονική έρευνα και ενώ αυξάνονται οι κριτικές διεθνώς για το εμφιαλωμένο νερό. Οι ερευνητές μελέτησαν 300 σπίτια που χρησιμοποιούσαν δεξαμενές συλλογής βρόχινου νερού ως την πρωταρχική πηγή για τις ανάγκες τους και για να πίνουν.
Σε όλα τα σπίτια μοιράστηκαν φίλτρα, τα οποία, όπως ανακοινώθηκε στους ιδιοκτήτες, θα τους προστάτευαν από παθογόνους μικρο-οργανισμούς που προκαλούν γαστρεντερίτιδα, όμως στην πραγματικότητα σκοπίμως οι μισές συσκευές δεν περιείχαν τέτοια φίλτρα. Οι οικογένειες ανέφεραν την κατάσταση της υγείας τους στη διάρκεια της χρονικής περιόδου ενός έτους.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο αριθμός των γαστρεντερικών περιστατικών όχι μόνο ήταν ουσιαστικά ίδιος ανάμεσα στις δύο ομάδες (όσους χρησιμοποιούσαν φίλτρα και όσους δεν χρησιμοποιούσαν), αλλά επίσης δεν διέφερε από το μέσο όρο της ευρύτερης κοινότητας της περιοχής, που έπιναν νερό βρύσης.
Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στον κόσμο με τον τρόπο αυτό, έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου Μόνας της Μελβούρνης υπό την ερευνήτρια Κάριν Λέντερ του τμήματος επιδημιολογίας, σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ».
«Οι άνθρωποι που έπιναν αφιλτράριστο βρόχινο νερό, δεν έδειξαν κάποια μετρήσιμη αύξηση ασθενειών σε σχέση με όσους κατανάλωναν το φιλτραρισμένο νερό της βροχής», δήλωσε η Λέντερ.
«Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι είναι χαμηλός ο κίνδυνος ασθένειας…Μπορεί έτσι να εξεταστεί η δυνατότητα διευρυμένης χρήσης του βρόχινου νερού για πολλές οικιακές χρήσεις, ειδικά σε περιόδους ξηρασίας», πρόσθεσε.
Η ίδια διευκρίνισε πάντως ότι συχνά οι υγειονομικές Αρχές έχουν αμφιβολίες σχετικά με την ασφάλεια του βρόχινου νερού ως πόσιμο.
Παραδέχτηκε επίσης ότι οι οικογένειες που συμμετείχαν στην έρευνα, επειδή είναι εδώ και χρόνια τακτικοί καταναλωτές του βρόχινου νερού, ίσως έχουν αναπτύξει άμυνες στον οργανισμό τους κατά των πιθανών μολύνσεων.
Η αυστραλιανή μελέτη έγινε εν μέσω αυξημένου βαθμού ανησυχίας για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον του εμφιαλωμένου νερού, το οποίο σε πολλές χώρες φτάνει μετά από μεταφορά του σε μεγάλες αποστάσεις, ενώ τα συνεχώς αυξανόμενα πλαστικά μπουκάλια του νερού πλημμυρίζουν τις χωματερές του πλανήτη.
enet.gr
http://www.chemist.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου