Χρήσιμες Πληροφορίες
Αν και οι πιθανότητες να μας δαγκώσει κάποιο φίδι είναι μικρές, δεν πιέζουμε την τύχη μας:
Φοράμε πάντα άρβυλα και προσέχουμε πού πατάμε.
Δεν κοιμόμαστε εκτεθειμένοι στην εξοχή.
Φυσικά δεν πειράζουμε τα φίδια…
Ο θάνατος από δάγκωμα φιδιού είναι σπάνιος, αν και όχι απίθανος. Περισσότερα από τα μισά δαγκώματα δεν περιέχουν καθόλου (ή αμελητέα ποσότητα) δηλητήρίο.
Μόνο το 25% των δαγκωμάτων μας δηλητηριάζουν σε επικίνδυνο βαθμό. Όχι πανικός λοιπόν.Με ψυχραιμία και σωστή αντιμετώπιση μπορούμε να αποφύγουμε μια τραγωδία.
Το κυρίως μέλημα της θεραπείας είναι το να πετύχουμε την ελάχιστη δυνατή ζημιά στους ιστούς γύρω από το δάγκωμα.
Κάθε δάγκωμα, ανεξάρτητα από το ζώο που το προκαλέι, μπορεί να μολυνθεί από βακτήριαπου κανονικά βρίσκονται μέσα στο στόμα του ζώου. Σπάνια δε, ορισμένα ζώα σκοτώνουν με αυτά τα βακτήρια (δράκος του Κομόντο). Μπορεί λοιπόν να προκληθεί μεγάλη ζημιά ανεξάρτητα αν το φίδι είναι δηλητηριώδες ή όχι.
Τα δηλητήρια των φιδιών συνήθως περιέχουν ουσίες που επιτίθενται στο νευρικό σύστημα του θύματος (νευροτοξίνες) και στην κυκλοφορία του αίματος (αιμοτοξίνες). Επίσης περιέχουν ένζυμα πέψης (κυτοτοξίνες), για να βοηθήσουν το θύμα τους να μαλακώσει πιο γρήγορα. Οι τοξίνες αυτές μπορούν να καταστρέψουν τεράστια ποσότητα ιστών, και να αφήσουν πίσω τους μια μεγάλη ανοιχτή πληγή. Η κατάσταση αυτή, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε αναγκαστική αφαίρεση του άκρου. Τα περισσότερα δηλητηριώδη φίδια στην Ελλάδα διαθέτουν αιμοτοξίνες.
Το σοκ και ο πανικός ενός δαγκώματος επηρεάζουν αρνητικά τη θεραπεία, αφού ο πανικός και η υστερία επιταχύνουν την κυκλοφορία του αίματος, και κατά συνέπεια του δηλητηρίου. Σημάδια σοκ μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και μισή ώρα μετά το δάγκωμα.
Συμπτώματα & Θεραπεία
Σκοτώστε αν μπορείτε το φίδι και προσπαθήστε να αναγνωρίσετε αν είναι δηλητηριώδες. Η αναγνώριση μπορεί να γίνει και από το ίδιο το δάγκωμα: Αν σε αυτό φαίνονται απλά σειρές δοντιών, το φίδι μάλλον δεν είναι δηλητηριώδες. Αν στο δάγκωμα ξεχωρίζουν 2 μεγάλα τσιμπήματα, είτε ως μέρος σειράς δοντιών είτε μόνα τους, το φίδι (και κατά συνέπεια το δάγκωμα) πρέπει να αντιμετωπιστεί ως δηλητηριώδες.
Συμπτώματα των τοξινών μπορεί να είναι άμεση ρινορραγία ή / και αιμορραγία από τον πρωκτό, αίμα στα ούρα, πόνος και πρήξιμο στο σημείο του δαγκώματος, τα οποία ενδέχεται να εμφανιστούν ακόμα και 2 ώρες μετά το δάγκωμα.
Δυσκολία στην αναπνοή, μερική ή ολική παράλυση, αδυναμία, σπασμοί και μούδιασμα είναι όλα συμπτώματα προσβολής από νευροτοξίνες. Αυτά τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται 1,5 έως 2 ώρες μετά το δάγκωμα.
Αμέσως μετά το δάγκωμα από ένα φίδι κάνουμε τα εξής:
Ηρεμούμε και ακινητοποιούμε το θύμα.
Δίνουμε άφθονο νερό (και αν μπορούμε τοποθετούμε ορό).
Αφαιρούμε ρολόι, βραχιόλια, δακτυλίδια και οτιδήποτε άλλο μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα σε περίπτωση πρηξίματος.
Καθαρίζουμε την περιοχή γύρω από το δάγκωμα, κατά προτίμηση με αντισηπτικό.
Εάν το δάγκωμα είναι κοντά στο πρόσωπο ή το λαιμό πρέπει να διατηρήσουμε την αναπνοή με κάποιο τρόπο (όσοι δεν γνωρίζετε αρκετά από πρώτες βοήθειες, καλό είναι να απέχετε από αυτό το βήμα).
Καλούμε αμέσως ένα γιατρό ή, ακόμα καλύτερα, το ΕΚΑΒ στο 166.
Να είστε έτοιμοι να δώσετε «το φιλί της ζωής» και να κάνετε Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ ή CPR). Ενδέχεται να χρειαστούν και τα δύο.
Δέστε σφιχτά κάποιον ιμάντα, ζώνη ή λουρί ανάμεσα στο δάγκωμα και την καρδιά.
Ακινητοποιείστε το δαγκωμένο σημείο και αφαιρέστε όσο δηλητήριο γίνεται με μια μηχανική αντλία αναρρόφησης. Χρησιμοποιείστε την αντλία τουλάχιστον 3 με 4 φορές για κάθε τρυπούλα.
Τι να αποφύγετε:
Πρέπει να είμαστε πάντα προσεκτικοί
Μην δίνετε στο θύμα αλκοολούχα ποτά ή τσιγάρα.
Μην χορηγείτε μορφίνη ή άλλες ναρκωτικές ουσίες.
Το να ανοίξετε την πληγή με μαχαίρι ή νυστέρι είναι μύθος και εξαιρετικά επικίνδυνο: Ενδέχεται να ανοίξετε μεγάλα αγγεία τα οποία θα οδηγήσουν τα βακτήρια και τις τοξίνες πολύ ταχύτερα στην καρδιά. Δεν έχουν όλοι χειρουργικές ικανότητες… Αν (και μόνο αν) η ιατρική βοήθεια θα αργήσει περισσότερο από μία ώρα, κάντε μια τομή με μήκος περίπου μισό εκατοστό και βάθος περίπου 2 με 3 χιλιοστά πάνω σε κάθε τρύπημα από τα 2 μεγάλα δόντια και ξαναχρησιμοποιείστε την αντλία δηλητηρίου πάνω στις τομές 3 με 4 φορές. Η μέθοδος αυτή αφαιρεί περίπου το 30% του δηλητηρίου. Μην ρουφήξετε αίμα με το στόμα γιατί αυτό θα μεταφέρει δηλητήριο αλλά και τυχόν ασθένειες του θύματος.
Κατά την παροχή πρώτων βοηθειών μπορεί να μείνει δηλητήριο στα χέρια σας. Μην βάλετε τα χέρια στο πρόσωπο ή τα μάτια για κανέναν λόγο.
Μην προσπαθείτε να σπάσετε τις κύστες που μπορεί να δημιουργηθούν γύρω από το δάγκωμα.
Μερικά tips – Τι πρέπει να κάνετε μετά την παροχή πρώτων βοηθειών:
Αν εμφανιστεί μόλυνση, διατηρήστε την πληγή ανοιχτή και καθαρή.
Διατηρήστε το θύμα σε ζεστό περιβάλλον για 24 με 48 ώρες. Όσο πιο μειωμένη κυκλοφορία έχουμε τόσο καλύτερα.
Η πληγή πρέπει να παραμένει καλυμμένη με μία ξηρή και αποστειρωμένη γάζα.
Πρέπει να παρέχετε όσο το δυνατόν περισσότερο νερό.
ΥΓ. Στοιχεία Επικοινωνίας με το ΕΚΑΒ:
Κεντρική Υπηρεσία:
Διεύθυνση: Tέρμα Οδού Υγείας – Αθήνα, Τ.Κ. 115 27
Τηλεφωνικό Κέντρο: 213 214 3000
Fax: 213 214 3222
E-mail: ekab@ekab.gr
Παραρτήματα:
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΔΙΕΥΘΥΝΣΗΤΗΛΕΦΩΝΟ
Θεσσαλονίκη Μαβίλη 33, Πουρνάρι, Πυλαία, ΤΚ 555 35 2310397100
Πάτρα Τέρμα Λεωφόρου Ιπποκράτους, Ρίο, Πάτρα, ΤΚ 265 00 2610635900 – 4
Ηράκλειο Βουτών & Σταυρακίων, ΤΚ 712 01 2810377203
Λάρισα Περιοχή Μεζούρλο, ΤΚ 411 10 2410685214
Καβάλα Παιδόπολη, ΤΚ 652 04 2510250117
Ιωάννινα Περ. Γεν. Νοσοκομείο Ιωαννίνων, ΤΚ 450 01 2651054335
Λαμία Κ. Καραμανλή, ΤΚ 351 00 2231023333
Αλεξανδρούπολη 6ο χλμ. Αλεξ/πολης – Θεσ/νίκης, ΤΚ 681 00 2551089350
Τρίπολη Γεν. Παναρκ. Νοσοκομείο Τρίπολης, ΤΚ 221 00 2710243686
Κοζάνη Μαματσίου 1, ΤΚ 501 00 2461021065
Μυτιλήνη Ε. Βοστάνη 48, ΤΚ 811 00 2251041111
ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην κάνετε φάρσες στο 166, είναι εγκληματική ενέργεια. Όταν εσείς θα γελάτε κάποιος άλλος θα κινδυνεύει αβοήθητος. Μιλήστε στα παιδιά σας γι” αυτό, αξίζει τον κόπο. Όλες οι τηλεφωνικές διαλέξεις καταγράφονται και οι φαρσέρ διώκονται ποινικά.
http://www.amynastospiti.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου