Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Φτιάξτε το δικό σας ισοτονικό διάλυμα για να ξεδιψάτε όταν ασκείστε .

Όταν γυμναζόμαστε δεν χάνουμε μόνο νερό. Με τον ιδρώτα έχουμε απώλειες και σε αλάτι, ενώ ταυτόχρονα χρειαζόμαστε την απαραίτητη ενέργεια (υδατάνθρακες).

Τα ισοτονικά διαλύματα είναι μίγματα νερού με αλάτι και υδατάνθρακες, όπου το αλάτι έχει περίπου την ίδια συγκέντρωση στο διάλυμα, με τη συγκέντρωση του αλατιού στα κύτταρα του σώματός μας. Αυτό συμβάλλει στο να απορροφάται από το εσωτερικό των κυττάρων του σώματός μας, πιο εύκολα το νερό του διαλύματος απ’ ότι το συνηθισμένο νερό.

Παράλληλα με τα ισοτονικά, στο εμπόριο κυκλοφορούν και τα ενεργειακά διαλύματα. Τα ενεργειακά διαλύματα έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ενέργεια (υδατάνθρακες), από ότι τα ισοτονικά διαλύματα και χρησιμοποιούνται συνήθως από δρομείς μεγάλων αποστάσεων, κι άλλων έντονα αεροβικών αγωνισμάτων, όπου η διάρκεια του αγώνα είναι πάνω από 90 – 120 λεπτά. Σε αυτό το κείμενο θα επικεντρωθούμε στα ισοτονικά διαλύματα.

Επισκέφτηκα πρόσφατα ένα από τα φαρμακεία της Καβάλας όπου διατίθενται τέτοια διαλύματα, κι αγόρασα ισοτονικό διάλυμα των 60 ml για 1,80 ευρώ. Οι οδηγίες αυτού του ισοτονικού διαλύματος συνιστούν να χρησιμοποιεί κανείς 4 τέτοια φακελάκια (δηλαδή συνολικά 240 ml), ανά ώρα άσκησης. Αν θεωρήσουμε ότι ένας δρομέας προπονείται τρέχοντας 1,5 ώρα την ημέρα, τότε πρέπει να καταναλώνει 6 τέτοια φακελάκια ημερησίως, οπότε το κόστος ανέρχεται σε 10,8 ευρώ την ημέρα ή 3.942 ευρώ τον χρόνο... Κι αυτό με βάση τις αναγραφόμενες οδηγίες, διότι σύμφωνα με την επίσημη βιβλιογραφία ένας αθλητής αεροβικού αθλήματος χρειάζεται να καταναλώνει περισσότερα υγρά, δηλαδή συνήθως 600 – 2000 ml υγρών ανά ώρα.




Παρακάτω προτείνω πώς να παρασκευάσει κανείς το δικό του ισοτονικό διάλυμα, με βάση μια βιβλιογραφική ανασκόπηση που έχω κάνει:
1 λίτρο ζεστό νερό.
1/5 του κουταλιού του καφέ αλάτι
6-10 κουταλάκια του καφέ ζάχαρη.

Αν θέλουμε προσθέτουμε για καλύτερη γεύση και λίγο στυμμένο λεμόνι ή πορτοκάλι.

Όλα τα παραπάνω τα ανακατεύουμε, αφήνουμε το διάλυμα να κρυώσει, και μετά είναι έτοιμο για κατανάλωση.



Πηγές πληροφοριών:

http://medical-dictionary.thefreedictionary.com
http://www.ncbi.nlm.nih.gov
http://news.bbc.co.uk
http://www.friskispressen.org
http://www.styrkeprogrammet.se
http://www.eoskavalas.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου