Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ : Πως φτιάχνετε ένα ξύλινο σπίτι..; VIDEO


Ένα ξύλινο σπίτι στο βουνό με υπέροχη θέα μέχρι εκεί που δεν φτάνει το μάτι..είναι κάτι που πολλοί από εμάς ονειρεύομαστε..Επιστροφή στη φύση λοιπόν μ’ένα tip που θα μας φανεί χρήσιμο..
Γιατί αν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψεις στα πάτρια και να μένεις με τους δικούς σου σίγουρα θα σου χρειαστεί και ένα καταφύγιο..Πώς φτιάχνουμε ένα ξύλινο σπίτι; Το πρώτο που έχουμε να κάνουμε είναι να βρούμε την ιδανική τοποθεσία για να το κατασκευάσουμε..Πρέπει επίσης να προσέξουμε τα επικλινή εδάφη, τον τρόπο πρόσβασης και ότι άλλο θεωρούμε σημαντικό..Το επόμενο και πιο σημαντικό πλέον στην εποχή μας είναι να έχουμε το μικρότερο κόστος κατασκευής και συντήρησης του σπιτιού. Σε προηγούμενες αναρτήσεις έχω δώσει κάποιες ιδέες για οικολογικά σπίτια σε διάφορα στυλ και tips αλλά τώρα θα δούμε την κατασκευή ενός ξύλινου σπιτιού.


Αρχικά ας δούμε κάποια απ’τα πλεονεκτήματα της ξύλινης κατοικίας και στη συνέχεια θα δούμε και την κατασκευή. Το ξύλο βρίσκεται παντού είναι ανανεώσιμη πρώτη ύλη που δεν ρυπαίνει το περιβάλλον όταν αποσυντίθεται. Επίσης το ξύλο διατηρεί την ευνοϊκή στάθμη υγρασίας του αέρα του στο εσωτερικό του σπιτιού συμβάλλοντας στην πρόληψη των αναπνευστικών παθήσεων. Έτσι δημιουργείται ένα ισορροπημένο μικροκλίμα και μια ευχάριστη ατμόσφαιρα στους διαμένοντες.

Επίσης τα ξύλινα σπίτια είναι αντισεισμικά γιατί έχουν πιο μικρό βάρος ενώ ταυτόχρονα υψηλό βαθμό ελαστικότητας. Έτσι σε περίπτωση σεισμού τα δυναμικά της ταλάντωσης του κτίσματος είναι πολύ πιο ήπια σε σχέση με εκείνα της συμβατικής κατασκευής. Αυτό σημαίνει ότι ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος κατάρρευσης εξαιτίας φυσικών παραγόντων (καθίζηση, σεισμοί κλπ.). Σημαντική είναι και η εξοικονόμηση χρόνου κατασκευής, καθώς αν το πάρεις απόφαση το ξύλινο σπίτι μπορεί να κατασκευαστεί σε ελάχιστο χρόνο αναλόγως μεγέθους φυσικά και συγκριτικά πάντα με την κατασκευή ενός συμβατικού σπιτιού. Ένας μέσος όρος είναι γύρω στους 2-3 μήνες. Ακόμα το ξύλο είναι το πιο ζεστό δομικό υλικό, οπότε με τα σωστά θερμομονωτικά υλικά (στην τοιχοποιΐα, στέγη, μεσοπάτωμα) εξασφαλίζεται απόλυτη ζέστη το χειμώνα και δροσιά για το καλοκαίρι με ελάχιστα έξοδα ενίσχυσης του χώρου (τζάκι, σόμπες, κλπ.). Σε θέμα συντήρησης απ’ότι ξέρω τα ξύλινα σπίτια χρειάζονται μόνο ένα επαναληπτικό βερνίκωμα εξωτερικά κάθε 4 με 6 χρόνια.

Σε περίπτωση πυρκαγιάς που όλοι φοβόμαστε τα κορμόσπιτα δεν καίγονται γρήγορα. Μάλιστα για επιπλέον προστασία υπάρχει η δυνατότητα να επαλειφθεί με ειδικά υλικά εμποτισμού τα οποία έχουν την ιδιότητα να καθυστερούν ακόμη περισσότερο την καύση τους αλλά δε γνωρίζω κατά πόσο επηρεάζουν την υγεία (καρκινογόνα κτλ). Εξάλλου έχει διαπιστωθεί ότι ξύλινες κατοικίες που έχουν καεί διατηρούν την αντοχή τους και έτσι με μία ειδική επεξεργασία λείανσης μπορούν να αποκτήσουν ξανά την αρχική τους μορφή. Σε αντίθετη περίπτωση στις συμβατικές κατοικίες μετά από φωτιά οι αρμόδιες υπηρεσίες επιβάλλουν την κατεδάφισή τους. 


Κατασκευή

 
Αρχικά πρέπει να βρούμε ένα καλό ξυλουργό στην περιοχή μας και να μαζέψουμε ότι ξύλα μπορούμε απ’το δάσος. Προσοχή!! ΔΕΝ ΠΕΤΣΟΚΟΒΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑΚΙΑ!!Μόνο ότι βρούμε χάμω και τα υπόλοιπα τα αγοράζουμε. Αφού έχουμε κάνει το σχέδιο του σπιτιού που θέλουμε και έχουμε βρει και τον ιδανικό χώρο να το τοποθετήσουμε ξεκινάμε με ταθεμέλια! Εξαιτίας των χαμηλών φορτίων των ξύλινων σπιτιών πάντως η θεμελίωσή τους μπορεί να γίνει με συμβατικούς τρόπους όπως με οπλισμένο σκυρόδεμα, λιθοδομή κλπ. Η τσιμεντένια βάση προτείνεται να κατασκευαστεί με μεμονωμένα κολωνάκια, περιμετρική τοιχοποιΐα, μπάζωμα εσωτερικά και τέλος στρώση από πλάκα οπλισμένου με πλέγμα σκυροδέματος. Φυσικά αν θέλουμε υπόγειους χώρους πρέπει να προηγηθεί εσκαφή.

Προτείνω τα ξύλα που είναι να τοποθετηθούν να βερνικωθούν πρώτ
α με ειδικά οικολογικά συντηρητικά που υπάρχουν, ώστε να είναι ανθεκτικά στην έκθεση στον ήλιο και στην υγρασία, καθώς επίσης στο σαράκι και σε άλλους επιβλαβείς για το ξύλο μικροοργανισμούς. Τα βερνίκια αυτά, τα οποία είναι κ
αι βραδύκαυστα, απορροφώνται από το ξύλο, με αποτέλεσμα μετά από 4 έως και 6 χρόνια (ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες, παραθαλάσσιες περιοχές, κλπ.) θα χρειαστεί ένα πέρασμα ΜΟΝΟ εξωτερικά για την συντήρηση του ξύλου. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουμε την μακροβιότητα των ξύλινων κατασκευών μας για μια ζωή. Τα βερνίκια αυτά διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων ανάλογα με την απόχρωση που θέλετε να δώσετε στην κατασκευή σας.Προσοχή στις διαστάσεις και στον τρόπο που θα κοπούν τα ξύλα γιατί με μια μικρή απόκλιση υπάρχει ο κίνδυνος να γεμίσει το πάτωμα κενά και δεν το θέλουμε…Οι κορμοί της τοιχοποιίας περνούν από ειδικά μηχανήματα όπου παίρνουν την κυκλική ή ορθογωνική μορφή τους και ταυτόχρονα δημιουργούνται εσοχές και εξοχές, κατά μήκος των κορμών, που αποσκοπούν στην πλήρη εφαρμογή και σταθεροποίηση κατά την οριζόντια τοποθέτηση του ενός πάνω στον άλλο. Οι συνδέσεις των κορμών στις γωνίες γίνονται με ανάλογη δημιουργία εσοχών, έτσι ώστε να διασταυρώνονται και να δένονται μεταξύ τους. Ανάμεσα στους κορμούς παρεμβάλλεται μόνωση για να εξασφαλιστεί η στεγανότητα. Επίσης στους κορμούς της τοιχοποιίας τοποθετούνται βίδες με μήκος όσο το ύψος του τοίχου και πείροι ανά διαστήματα σε προκαθορισμένες θέσεις, για να γίνει η κατασκευή πιο άκαμπτη και πιο συμπαγής.
Τώρα όσον αφορά την μόνωση εσείς αποφασίζεται αν θέλετε διπλά τοιχεία (πετροβάμβακα, μόνωση DOW κ.α) ή ακόμη και σοβά που συνδυάζεται όμορφα με το ξύλο καμιά φορά, γυψοσανίδα, πέτρες κλπ. Επίσης οι τοιχοποιΐες μπορούν να γίνουν με μονά τοιχεία, κάνοντας οριζόντια διαδοχική τοποθέτηση (ο ένας κορμός πάνω στον άλλο). Σ΄αυτήν την περίπτωση στηριζόμαστε μόνο στην θερμομονωτικότητα του ξύλου, χρησιμοποιώντας σύνθετες αντικολλητές ξυλείες σε κατάλληλες ανά περίπτωση διατομή.
Βασική προϋπόθεση για τη μακροβιότητα του ξύλινου σπιτιού, είναι η κατασκευή αεριζόμενης και αναπνέουσας στέγης. “Ετσι επιτρέπεται στους υδρατμούς που δημιουργούνται στο εσωτερικό να βγουν έξω.Αφού φτιάξουμε τον σκελετό της σκεπής στη συνέχεια τον πετσώνουμε, τον καλύπτουμε δηλαδή με ότι υλικό επιλέξουμε. Η κατασκευή των στεγών μπορεί να γίνει ως εξής: Η σκεπή που είναι αεριζόμενη σε όλη της την επιφάνεια και σε συνδυασμό με το πάχος της μόνωσης που μπορεί να είναι από 100 έως 190χιλ. (υαλοβάμβακας ή ορυκτός βάμβακας), έχει ως αποτέλεσμα την άριστη συμπεριφορά σε συνθήκες κρύου ή ζέστης. Η σκεπή μπορεί επίσης να κατασκευαστεί με εμφανή δοκάρια για αισθητικούς λόγους. Η επικάλυψη της σκεπής μπορεί να είναι με ασφαλτικά πλακίδια ή κεραμίδια ή οποιοδήποτε άλλο υλικό.

Τα κουφώματα είναι συνήθως απ’τα δυσκολότερα σημεία της κατασκευής λόγω κόστους φυσικά. Τώρα αν τα κουφώματα που θα πάρετε κατασκευαστούν από επιλεγμένη ξυλεία μπορεί να ξεφεύγουν λίγο στην αγορά. Με μια ερευνα στην αγορά πάντως υπάρχουν παραθυρα από 100-120 euro και φτάνουν μέχρι γιουχου..Τώρα τις πόρτες θα μπορούσατε να τις πάρετε από ένα χώρο που έκανε ανακαίνιση και να τις φτιάξετε όπως θέλετε εσείς ή να τις αγοράσετε.

Καλύτερα να σχεδιάσουμε με τέτοιο τρόπο την ηλεκτρολογική εγκατάσταση ώστε όλες οι παροχές σε περίπτωση που χρειαστεί κάποια επέμβαση στο μέλλον να είναι δυνατή χωρίς να δημιουργηθούν ζημιές στην κατασκευή.
Για την υδραυλική εγκατάσταση απλά θα τραβήξετε νερό απ’την κοντινότερη πηγή. Ευτηχώς τα βουνά μας πλυμμηρίζουν από πηγές ή αν δεν βρίσκεται πηγή εκεί κοντά ψαξτε καλά και κάτι θα βρείτε.

Στη συνέχεια αφού γίνουν όλα τα παραπάνω κατασκευάζουμε το ή τα μπάνια που θέλουμε όπως το θέλει ο καθένας, σκεφτείτε αν έχετε τίποτε παλιά πλακάκια που περισσεψαν για λιγότερα έξοδα και με λίγη φαντασία μπορεί να γίνει κουκλί (μπανιέρα ή ντουζιέρα, λεκάνη νιπτήρα).
Τέλος τα ντουλάπια, τα ράφια, τα συρτάρια κ. α μπορούν να φτιαχτούν κι απ’τα χεράκια μας φτάνει να έχουνε σωστή διάμετρο τα ξύλα μας, καρφιά και ένα σφυρί.Κι ένα βιντεάκι που βρήκα στο youtube για κατασκευή ξύλινου σπιτιού για κήπο.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO





Αυτά προς το παρών..Φυσικά δε γίνεται να τα καταφέρουμε όλα αυτά μόνοι μας..Ένα χεράκι από συγγενείς και φίλους ή έστω από κανένα περαστικό θα ήταν σίγουρα χρήσιμο.. Τώρα το μόνο που μένει είναι να ξεκινήσουμε…


http://back-to-nature.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου