Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Έξυπνοι τρόποι για να αξιοποιήσεις παλιές εφημερίδες !!

Ας ανακαλύψουμε μαζί πως οι εφημερίδες μπορούν να ομορφύνουν το σπίτι μας αλλά και να το οργανώσουν. Κατασκευάζουμε όμορφες και χρηστικές δημιουργίες με εφημερίδες που διαφορετικά θα κατέληγαν στην ανακύκλωση!

Όμορφο περιτύλιγμα

Η εφημερίδα είναι το ιδανικό περιτύλιγμα. Τα χαρτιά περιτυλίγματος κοστίζουν, αφήστε που συνήθως καταλήγουν στα σκουπίδια. Αποδείξτε έμπρακτα την οικολογική σας συνείδηση, τυλίγοντας ένα δώρο με εφημερίδα. Στολίστε τη συσκευασία με βαμβακερό σπάγκο και γυαλιστερές κρυστάλλινες χάντρες.


Χάρτινη φρουτιέρα

Υλικά:

- Εφημερίδες
– Πλαστικό μπολ (για καλούπι)
– Βαζελίνη ή πλαστική μεμβράνη τροφίμων
– Υγρή κόλλα Mod Podge (λευκή κόλλαπου στεγνώνει γρήγορα και στεγνώνοντας γίνεται διάφανη)
– Σκληρό βερνίκι
– Πινέλο-σφουγγάρι ή μαλακό πινέλο βαφής



Εκτέλεση:

1. Καλύψτε το καλούπι με βαζελίνη (Αυτή η λιπαρή στρώση θα σας βοηθήσει να βγάλετε το καλούπι μετά την ολοκλήρωση της εργασίας). Εναλλακτικά, καλύψτε το μπολ με πλαστική μεμβράνη στερεώνοντας τις άκρες της με ταινία σε κάποιο σημείο όπου δεν θα ακουμπούν οι λωρίδες της εφημερίδας.

2. Σκίστε τα φύλλα των εφημερίδων σε λωρίδες πάχους 2 εκ. (Μην κόβετε τις λωρίδες με ψαλίδι. Οι σκισμένες λωρίδες στρώνουν καλύτερα). Το μήκος των λωρίδων εξαρτάται από το μέγεθος του καλουπιού.

3. Με ένα σφουγγάρι ή πινέλο βαφής, καλύψτε τις λωρίδες με μια ομοιόμορφη στρώση κόλλας.

4. Τοποθετήστε τις λωρίδες πάνω στο καλούπι και στρώστε τις με το χέρι. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία μέχρις ότου καλύψετε ολόκληρο το μπολ με μια μονή στρώση από λωρίδες. Αφήστε την πρώτη στρώση να στεγνώσει για μία ή δύο ώρες.

5. Καλύψτε το καλούπι με μια δεύτερη στρώση και αφήστε το μπολ όλη τη νύχτα σε ξηρό χώρο για να στεγνώσει.

6. Καλύψτε το καλούπι με μερικές ακόμη στρώσεις. Καλό θα είναι να φτιάξετε τέσσερις έως έξι στρώσεις Κόψτε μεμονωμένα γράμματα για να σχηματίσετε ένα διακοσμητικό μοτίβο στο άνω χείλος.

7. Βγάλτε το μπολ από το καλούπι μόλις στεγνώσει καλά: χρησιμοποιήστε μια σπάτουλα για να ξεχωρίσετε με απαλές κινήσεις τα δύο αντικείμενα.

8. Σταθεροποιήστε και προστατεύστε το αριστούργημά σας με μερικές στρώσεις από σκληρό βερνίκι.
Δυσάρεστες οσμές

Η εφημερίδα έχει την ικανότητα να απορροφά τις οσμές. Δώστε λοιπόν νέα «πνοή» σε βρωμερά παπούτσια ή μπότες τοποθετώντας μέσα σ’ αυτά εφημερίδες, ή ακόμη σε παλιές βαλίτσες με μυρωδιά μούχλας ή σε ψυγεία με έντονες μυρωδιές τοποθετώντας στο εσωτερικό τους τσαλακωμένες εφημερίδες για μερικές μέρες.


Ενθύμια σε γλάστρα

Εντυπωσιάστε τους καλεσμένους σας με ένα ευφάνταστο δώρο που θα μπορούν να απολαμβάνουν πολύ καιρό μετά τις όμορφες στιγμές που περάσατε μαζί. Αγοράστε πλαστικά γλαστράκια με μικρά μονοετή φυτά. Μια καλή επιλογή είναι οι πανσέδες επειδή έχουν πολύχρωμα άνθη και χρειάζονται ελάχιστη φροντίδα. Κόψτε ή σκίστε μερικές λωρίδες από εφημερίδα.

Με ένα πινέλο με σφουγγάρι ή ένα πινέλο βαφής περάστε μια λεπτή στρώση υγρής κόλλας στα πλαστικά γλαστράκια. Κολλήστε τις λωρίδες, καλύπτοντας ελαφρά την προηγούμενη με την επόμενη, μέχρι να καλύψετε τελείως την επιφάνεια κάθε γλάστρας. Σταθεροποιήστε τις λωρίδες με βερνίκι και αφήστε τα γλαστράκια να στεγνώσουν.

Βρείτε μερικά ταμπελάκια φυτών και περάστε με μπογιά μαυροπίνακα τη μία πλευρά τους. Αφού στεγνώσουν, γράψτε τα ονόματα των καλεσμένων σας. Τοποθετήστε τα ταμπελάκια στα γλαστράκια και στολίστε μ’ αυτά το γιορτινό τραπέζι. Οι καλεσμένοι θα βρουν εύκολα τη θέση τους και θα ενθουσιαστούν μ’ αυτό το πολύχρωμο ενθύμιο.


Τροφή για τα φυτά

Ένας σπουδαίος εναλλακτικός τρόπος αξιοποίησης των εφημερίδων είναι η κομποστοποίηση. Πρόκειται για μια διαδικασία κατά την οποία διάφορα οικιακά οργανικά απορρίμματα (αποφάγια, κελύφη αυγών) και υλικά από τον κήπο αποσυντίθενται και μετατρέπονται σε ένα σκούρο οργανικό προϊόν, το κόμποστ. Όταν προστίθεται στο χώμα, το κόμποστ εμπλουτίζει το έδαφος με θρεπτικές ουσίες που βελτιώνουν την ανάπτυξη και την ποιότητα των φυτών.

Αν έχετε αυλή και θέλετε να φτιάξετε το δικό σας κόμποστ, θα πρέπει να γνωρίζετε τα εξής: ένα καλό μίγμα κόμποστ πρέπει να περιέχει υλικά πλούσια σε άζωτο και άνθρακα. Η εφημερίδα είναι καλή πηγή άνθρακα. Κόψτε λοιπόν λωρίδες και προσθέστε τις στο σωρό του κόμποστ.






Πηγή
www.diaforetiko.gr
http://fumara.gr

Παπούτσια με κορδόνια που δένονται μόνα τους !!!

Παπούτσια με κορδόνια που δένονται μόνα τους. Τα είχες δει πριν από 25 χρόνια στο Back to the Future II, ως ένα από τα αξεσουάρ του Marty McFly, και ίσως θυμάσαι τα 1500 ζευγάρια Nike MAG που κυκλοφόρησε η εταιρεία το 2011 για να στηρίξει το Michael J Fox Foundation για την καταπολέμηση της Νόσου Parkinson. Τώρα, έρχεται μια νέα εταιρεία από τον Καναδά (Powerlace Technology) η οποία φιλοδοξεί να κυκλοφορήσει το δικό της παπούτσι με κορδόνια που δένονται μόνα τους μέσα στον Μάιο του 2015, χρονολογία που συμπίπτει με το ταξίδι του πρωταγωνιστή στο μέλλον (1985-2015).

Η εταιρεία αναφέρει ότι ασχολείται με την τεχνολογία αυτή από το 2007 και έχει δημιουργήσει αρκετά πρωτότυπα για να καταλήξει στο τελικό προϊόν, το οποίο διαθέτει έναν εσωτερικό μηχανισμό που ενεργοποιείται μόλις ο χρήστης τοποθετήσει το πόδι στο παπούτσι και πιέσει τη φτέρνα του. Έχουν γίνει δοκιμές του μηχανισμού για περισσότερα από 200.000 αυτόματα δεσίματα, κάτι που αντιστοιχεί σε 68 χρόνια αντοχής αν φοράς τα παπούτσια 4 φορές/ημέρα. Το ζευγάρι θα κοστίζει $175 όταν κυκλοφορήσει στην αγορά.




perierga
http://www.madata.gr

Aνάψte φωτιά με μια σοκολάτα και ένα κουτάκι αναψυκτικού !!! VIDEO



Φανταστείτε ότι βρισκόσαστε στην εξοχή και έχει τελειώσει ο αναπτήρας και δεν έχετε σπίρτα. Πώς θα ανάψετε φωτιά; Η φωτιά στην εξοχή είναι ένα από τα βασικά εργαλεία για την επιβίωση του ανθρώπου γιατί πέρα από την θέρμανση είναι το μέσο για το μαγείρεμα. Είναι χρήσιμο λοιπόν να γνωρίζουμε εναλλακτικούς τρόπους για να ανάβουμε φωτιά. Έτσι λοιπόν σε αυτό το βίντεο θα δείτε πώς μπορείτε να ανάψετε φωτιά χρησιμοποιώντας ένα κουτάκι αναψυκτικού και μια σοκολάτα!

Δείτε το βίντεο.






http://www.apisteuta.com

Η ορχήστρα της ανακύκλωσης !!! ΜΟΥΣΙΚA OΡΓΑΝΑ ΑΠO ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ !!! VIDEO

Μια ορχήστρα στο μικρό χωριό Cateura της Παραγουάης, χρησιμοποιεί ανακυκλωμένα σκουπίδια για την κατασκευή μουσικών οργάνων.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO











http://www.videoman.gr

ΦΤΙAΞΤΕ ΦΩΤΙΣΤΙΚO ΑΠO EΝΑ ΓΥAΛΙΝΟ ΒΑΖAΚΙ. VIDEO . ΙΔΕΕΣ

Είναι πράγματι άπειρα τα πράγματα που μπορούμε να κατασκευάσουμε από απλά και «άχρηστα» πράγματα και να διακοσμήσουμε το σπίτι μας ή να κάνουμε καλύτερη την ζωή μας. Σε αυτό το βίντεο θα δείτε κάτι πολύ όμορφο, θα δείτε πώς μπορείτε να δημιουργήσετε κάτι το εντυπωσιακό χρησιμοποιώντας ένα γυάλινο βαζάκι.







http://apisteuta.com

Κινόα (Quinoa), το πιο θρεπτικό τρόφιμο στον πλανήτη. Διατροφική αξία και πως θα την αξιοποιήσετε !!! VIDEO


Tο εξωτικό αυτό ψευδο-δημητριακό από τις μακρινές Άνδεις είναι ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα στον πλανήτη.
Μαγειρεύεται όπως το ρύζι, είναι ελεύθερο γλουτένης και πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Ακόμη και η ΝΑΣΑ περιλαμβάνει τη κινόα στα διατροφικά εφόδια των διαστημικών αποστολών της.


Η κινόα του γένους των χηνοποδιδών, δεν είναι δημητριακό - για την ακρίβεια ως φυτό είναι πιο συγγενική με το σπανάκι, το παντζάρι και τον αμάραντο - αλλά οι σπόροι της καταναλώνονται ως τέτοιο, και μάλιστα με πλεονεκτήματα έναντι πολλών ανάλογων τροφών : δεν περιέχει γλουτένη και χωνεύεται ευκολότερα από το σιτάρι, το καλαμπόκι ή τη σίκαλη, ενώ μπορεί να αντικαταστήσει το ρύζι σε οποιαδήποτε μορφή του.


Η Κινόα (Αγγλ.: Quinoa, Λατ.: Chenopodium quinoa Willd.) είναι ετήσιο, ημιξυλώδες, δικοτυλήδονο φυτό με ύψος που μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 3 μέτρα. Ταξινομικά ανήκει στην Οικογένεια των Χηνοποδιοειδών (Chenopodiaceae), στο γένος Chenopodium που απαριθμεί περίπου 250 είδη και είναι συγγενικό είδος με το παντζάρι, το σέσκουλο και το σπανάκι. Δεν είναι δημητριακό και θεωρείται ως “ψευτοδημητριακό” (pseudocereal), διότι παράγει σπό- ρους (κόκκους) πλούσιους σε άμυλο όπως τα υπόλοιπα δημητριακά, που μπορούν να καταναλωθούν με τρόπο παρόμοιο με εκείνο των σιτηρών, δηλαδή να γίνουν αλεύρι ή να καταναλωθούν σαν τα δημητριακά. Η μέση απόδοση σε καρπό είναι 200 - 250 κιλά/στρέμμα. Η Κινόα με μια πρώτη ματιά μοιάζει μορφολογικά με το πολύ γνωστό ζιζάνιο λουβουδιά (Chenopodium album L.). Το φυτό χαρα- κτηρίζεται από τη μεγάλη ποικιλία χρωμάτων των ταξιανθιών και των καρ- πών που κυμαίνονται από πράσινο σε κόκκινο και μωβ και με πολλά ενδιά- μεσα χρώματα.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της κινόα είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, που κυμαίνεται από 12-18% (η διατροφική της αξία από πρωτεϊνική άποψη πλησιάζει εκείνη του κόκκινου κρέατος και των γαλακτοκομικών). Σ' αντίθεση με τις πρωτεΐνες των σιτηρών και του ρυζιού, οι πρωτεΐνες της κινόα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε λυσίνη και άλλα απαραίτητα αμινοξέα ενώ είναι γεμάτη από μεταλλικά ιχνοστοιχεία.

Περιέχει επίσης φυτικές ίνες, κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και διάφορες βιταμίνες του συμπλέγματος Β (βοηθάει τον μεταβολισμό, την ανάπτυξη και την επούλωση των ιστών, την παραγωγή ορμονών και την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων). Είναι μια τροφή ελαφριά και εύπεπτη, ιδανική για ηλικιωμένα άτομα, καθώς ανεβάζει τον αιματοκρίτη, βοηθά στην καλή τροφοδότηση του εγκεφάλου με αίμα και επιπλέον έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Θρεπτικά συστατικά
Ποσότητα

Κεκορεσμένα Λιπαρά
0,59g

Μονοακόρεστα Λιπαρά
1,535mg

Πολυακόρεστα Λιπαρά
2,347mg

Υδατάνθρακες
69g

Φυτικές ίνες
6g

Πρωτεΐνες
13g

Φαινυλαλανίνη
537mg

Λευκίνη
786mg

Μεθειονίνη
262mg

Λυσίνη
734mg

Ισολευκίνη
472mg

Βαλίνη
589mg

Θρεονίνη
459mg

Τρυπτοφάνη
140mg

Ιστιδίνη
314mg

Βιταμίνη Β1
0,198mg

Βιταμίνη Β2
0,396mg

Νιασίνη
2,93mg

Βιταμίνη Β6
0,223mg

Φολλικό Οξύ
49mcg

Παντοθενικό οξύ
1,047mcg

Ασβέστιο
60mg

Σίδηρος
9,25mg

Φώσφορος
210mg

Μαγνήσιο
410mg

Κάλιο
740mg

Νάτριο
21mg

Ψευδάργυρος
3,3mg

Χαλκός
0,82mg

Μαγγάνιο
2,26mg

Είναι εξαιρετικά αφομοιώσιμο από ανθρώπους με δυσανεξία στη γλουτένη. Το Κινόα περιέχει μαγκάνιο, έναν αξιόλογο ρυθμιστή ενζύμων και αντί οξειδωτικό. Χαλκό που είναι επίσης αντί οξειδωτικό και που βοηθάει στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης και κολλαγόνου. Ψευδάργυρο που δυναμώνει τον ανοσοποιητικό μας σύστημα και βοηθάει στην παραγωγή της ινσουλίνης.
Χάρη στις θρεπτικές του ιδιότητες, συνιστάται ιδιαίτερα στις παρακάτω περιπτώσεις:
• Για χορτοφάγους οι οποίοι αντικαθιστούν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος με κινόα , χωρίς καμία επίπτωση στον οργανισμό τους
• Άτομα αλλεργικά στο αγελαδινό γάλα και ασθενείς με κοιλιοκάκη (άνθρωποι που δεν μπορούν να καταναλώσουν τρόφιμα με γλουτένη, δηλαδή τρόφιμα με κριθάρι, βρώμη, σιτάρι και σίκαλη)
• Ηλικιωμένους, καθώς ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
• Για άτομα με ψωρίαση (χρόνια αυτοάνοση ασθένεια του δέρματος), επειδή έχει ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα
• Αθλητές, ειδικά πριν και μετά την προπόνηση.
Για εκείνους που θέλουν να χάσουν βάρος, θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι, ενώ το κινόα έχει σχεδόν την ίδια τιμή ενέργειας με το καστανό ρύζι (100 g κινόα έχει 374 θερμίδες και 100 g καστανό ρύζι έχει 350 θερμίδες), το κινόα είναι μια τροφή χαμηλή σε λιπαρά.
Οι επιστήμονες της NASA την έχουν χαρακτηρίσει εξαιρετικά ισορροπημένη και πλήρη τροφή» υπερηφανεύεται στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Επιφάνιο Μουράνα, επικεφαλής της Ένωσης Παραγωγών Κινόα της Βολιβίας. Πράγματι, η NASA εξετάζει τη χρήση της κινόα στο Ελεγχόμενο Οικολογικό Σύστημα Υποστήριξης Ζωής, ένα ερευνητικό πρόγραμμα για μακροχρόνιες επανδρωμένες αποστολές. Μετά την κουζίνα της NASA, οι θρεπτικοί σπόροι φτάνουν τώρα στο πιάτο της μέσης δυτικής οικογένειας, συχνά ως υποκατάστατο των ζυμαρικών και γενικά των σιτηρών και του ρυζιού. Οι σπόροι έχουν αφράτη, μαλακή υφή και γεύση που θυμίζει ξηρούς καρπούς.
Ωστόσο, παρά την άριστη θρεπτική σύσταση του κόκκου της Κινόα, διάφορες έρευνες έδειξαν ότι τα αμινοξέα στα πρωτογενή άλευρα δεν είναι πλήρως διαθέσιμα στον οργανισμό, διότι οι σαπωνίνες (βρίσκονται στο περικάρπιο του σπόρου) παρεμβαίνουν στη βιολογική χρησιμοποίηση των θρεπτικών ουσιών. Μπορούν όμως να απομακρυνθούν με εμποτισμό και σχολαστικό πλύσιμο σε νερό ή με μηχανικό τρόπο, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος μείωσης των ανόργανων στοιχείων του σπόρου.



Τα προϊόντα που προέρχονται από την Κινόα και είναι ευρύτερα γνωστά περιλαμβάνουν ζύμες, άλευρα, ζυμαρικά, νιφάδες, μείγματα με δημητριακά κλπ. Ωστόσο, και άλλα προϊόντα των οποίων η παραγωγή απαιτεί τη χρήση προηγμένων τεχνολογιών είναι στη διαδικασία έρευνας, όπως η εκχύλιση ελαίου κινόας, το άμυλο, η σαπωνίνη (για φαρμακευτικούς σκοπούς), χρωστικές από τα φύλλα και τους σπόρους, συμπυκνώματα πρωτεϊνών κ.λπ. Τα προϊόντα αυτά αποτελούν το οικονομικό δυναμικό της Κινόας διότι δε χρησιμοποιούν μόνο τη μεγάλη διατροφική της άξια αλλά και τα εξαιρετικά φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του φυτού, που τροφοδοτούν εκτός από τις βιομηχανίες τροφίμων και άλλες βιομηχανίες, όπως τη χημική, τη βιομηχανία των καλλυντικών αλλά και τις φαρμακοβιομηχανίες.
Μεγαλύτερος εξαγωγέας κινόα είναι η Βολιβία, η φτωχότερη χώρα της Νοτίου Αμερικής, στην οποία αντιστοιχεί σήμερα το 46% της παγκόσμιας παραγωγής. Το ποσοστό της καλλιεργήσιμης γης στη χώρα περιορίζεται στο 10%, ωστόσο η κινόα δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό και λίπασμα. Τα πάει καλά σε αμμώδη, φτωχά εδάφη και σε υψόμετρα άνω των 4.000 μέτρων. Τα αγρωστώδη δεν θα άντεχαν εύκολα σε τέτοιες συνθήκες. Λόγω καιρού, η φετινή σοδειά στη Βολιβία αναμένεται περιορισμένη. Κατά τα άλλα, όμως, οι ντόπιοι γεωργοί έχουν κάθε λόγο να τρίβουν τα χέρια τους: Η τιμή εξαγωγής έχει τριπλασιαστεί από το 2007 και φτάνει σήμερα τα 2,9 δολάρια το κιλό. Δεύτερη χώρα σε παραγωγή είναι το Περού, με μερίδιο 42%, και τρίτες έρχονται οι ΗΠΑ με 6%.
H υψηλή τιμή πώλησης της κινόα μοιάζει με δίκοπο μαχαίρι για τους παραγωγούς της. Η πρόσφατη αυξημένη ζήτηση της, προκάλεσε την αύξηση της τιμής προκαλώντας πρόσκαιρη ευημερία στους φτωχούς αγρότες της Βολιβίας και του Περού, όπου η κινόα φύεται με ευκολία σε υψηλό υψόμετρο και ξηρό κλίμα. Αλλά η διεθνής ζήτησή της, έχει κάνει την κινόα ένα ακριβό εξαγώγιμο τρόφιμο για τον ντόπιο πληθυσμό που την έχει ως βάσει της διατροφής του εκατοντάδες χρόνια.


Πώς θα την αξιοποιήσετε:
Χάρη στη λεπτή γεύση της μπορεί να συνδυαστεί με αμέτρητα συστατικά σε κύρια πιάτα, σούπες και σαλάτες και υποκαθιστά οποιοδήποτε δημητριακό ή ρύζι στις ανάλογες συνταγές.
Ξεπλένουμε την κινόα σε πολύ νερό, τρίβοντας τους σπόρους με το χέρι ώστε να φύγει η πικρή γεύση της φλούδας.


Η παρασκευή της είναι απλή: Ρίχνετε ένα μέρος κινόα σε δυο μέρη νερό που βράζει και, όταν ξαναπάρει βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε και αφήνετε μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό (περίπου 15'). Είναι έτοιμη όταν οι κόκκοι γίνουν διαφανείς.
Μια παραλλαγή της για πρωινό: Αφού σιγοβράσει η κινόα για 5', να προσθέτετε φέτες μήλου, σταφίδες και συνεχίζετε το βράσιμο ώσπου να απορροφηθεί το νερό. Στη συνέχεια σερβίρετε με γάλα και μέλι ή καστανή ζάχαρη. Μπορείτε ακόμα να φτιάξετε ταμπουλέ, τη δροσερή ανατολίτικη σαλάτα με το πλιγούρι και το μαϊντανό, χρησιμοποιώντας αντί για πλιγούρι κινόα. Μια άλλη ιδέα είναι να προσθέσετε στη βρασμένη κινόα ψιλοκομμένα σοταρισμένα λαχανικά, όπως καρότα, πιπεριά πράσινη και κόκκινη, κρεμμύδι, σκόρδο και καβουρντισμένα αμύγδαλα.




http://medlabgr.blogspot.com

Τώρα οnline και στα αεροπλάνα!


Οι επιβάτες θα σερφάρουν στο διαδίκτυο μέσω του Hellas SAT σε περίπου έναν χρόνο. Δορυφορικό Ίντερνετ στους επιβάτες των αεροπλάνων θα διανέμει σε περίπου έναν χρόνο ο πρώην ελληνικός
δορυφόρος Hellas Sat 2, τον οποίο εξαγόρασε από τον ΟΤΕ ο αραβικός δορυφορικός όμιλος Arabsat.

Η εταιρεία του Hellas Sat έχει ήδη υπογράψει συμφωνία για κοινή επένδυση με τον βρετανικό δορυφορικό οργανισμό Inmarsat και προχωρεί στην κατασκευή ενός νέου δορυφόρου με την ονομασία Hellas sat 3 – IS, που θα εξυπηρετεί τις κινητές επιβατικές δορυφορικές επικοινωνίες της Ε.Ε.

Στην Ευρώπη, ο βρετανικός όμιλος Inmarsat προχωρεί στην κατασκευή ενός νέου, υβριδικού δικτύου για την παροχή ευρυζωνικής σύνδεσης στ αεροπλάνα παρέχοντας τη δυνατότητα στους επιβάτες που μετακινούνται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απολαμβάνουν την εν πτήση υψηλής ποιότητας σύνδεση στο internet μέσω Wifi.

Η λειτουργία του δικτύου θα υποστηρίζεται από κεραίες κινητής τηλεφωνίας που βρίσκονται στο έδαφος (θα υποστούν ειδικές τροποποιήσεις ώστε να εκπέμπουν σήμα και προς τον ουρανό), καθώς και από υφιστάμενους κ νέους δορυφόρους.





ΤΑ ΝΕΑ
http://www.newscity1.net

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

ΔΕIΤΕ ΚΑΙ ΦΤΙΑΞΤΕ !!Φυτικά Σαπούνια Από την παρασκευή στην κατανάλωση...

Η παρασκευή σαπουνιού είναι μια εύκολη διαδικασία, χρειάζεται όμως ιδιαίτερη προσοχή. Το υδροξύλιο του νατρίου (NaOH) και το υδροξύλιο του καλίου (ΚΟΗ) είναι καυστικά και δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με γυμνά χέρια.


Πρώτο βήμα

Βάζουμε μια κανάτα πάνω στη ζυγαριά μηδενίζοντας την ένδειξη του αρχικού βάρους (ώστε να έχουμε το καθαρό βάρος χωρίς το απόβαρο) και ζυγίζουμε το αποσταγμένο νερό. Βάζουμε μια άλλη κανάτα στην ζυγαριά μηδενίζοντας την ένδειξη του αρχικού βάρους (ώστε να έχουμε το καθαρό βάρος χωρίς το απόβαρο) και ζυγίζουμε προσεκτικά το καυστικό νάτριο.

Κλείνουμε αμέσως το καπάκι του δοχείου και το αποθηκεύουμε σε ασφαλές σημείο. Προσθέτουμε αργά-αργά το καυστικό νάτριο στην κανάτα με το νερό.

Προσοχή: Είναι καυστικό.

Προσοχή: Πάντα προσθέτουμε το καυστικό νάτριο στο νερό λίγο - λίγο, προσέχοντας να μην εισπνέομαι τα αέρια που αναδύονται. Ποτέ το νερό στο καυστικό νάτριο. Εάν γίνει αυτό τότε θα έχουμε έκρηξη στην κανάτα. Αφού φτιάξουμε το διάλυμα του καυστικού νατρίου, συνεχίζουμε τη διαδικασία για να φτιάξουμε το σαπούνι μας

Δεύτερο βήμα: ζυγίζονται τα λάδια

Αυτό επιτυγχάνεται βάζοντας την κανάτα μας πάνω στην ζυγαριά, μηδενίζοντας την ένδειξη του αρχικού βάρους, ώστε να έχουμε το καθαρό βάρος χωρίς το απόβαρο. Ζυγίζουμε ένα-ένα με προσοχή όλα τα λάδια που ορίζει η συνταγή μας. Πρέπει να προσθέτουμε τα λάδια αργά και προσεκτικά ώστε οι επιμέρους ποσότητες να είναι ακριβείς

Τρίτο βήμα: θερμαίνονται και τήκονται τα λάδια

Η συνταγή μας μπορεί να προδιαγράφει λάδια στερεά (βούτυρα) όπως αυτό της καρύδας ή του φοίνικα. Ρίχνουμε τα βούτυρα μέσα στο δοχείο μας και το τοποθετούμε πάνω στην φωτιά. Ρυθμίζουμε την ένταση της φωτιάς πάνω από το μέτριο και ανακατεύουμε ελαφρά, ελέγχοντας τη θερμοκρασία. Όταν αυτή φτάσει στους 43 βαθμούς Κελσίου συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει όλο το βούτυρο. Κατεβάζουμε το δοχείο μας από τη φωτιά και τότε προσθέτουμε τα υγρά λάδια, τα οποία βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου. Με αυτή την προσθήκη η θερμοκρασία του δοχείου μας αρχίζει να κατεβαίνει. Όταν η θερμοκρασία κατέβει γύρω στους 37 βαθμούς Κελσίου, τότε ενσωματώνουμε το διάλυμα καυστικού νατρίου.(ρίχνουμε πάντα το διάλυμα της σόδας στα λάδια, ποτέ το αντίθετο)

Τέταρτο βήμα: προστίθεται το διάλυμα καυστικού νατρίου

Εδώ αρχίζει το πραγματικό μαγείρεμα. Προηγουμένως πρέπει να βεβαιωθούμε ότι έχουμε διαθέσιμα και κοντά μας όλα τα συστατικά καθώς και τα διάφορα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουμε (κουτάλια, ογκομετρικές φλιτζάνες κτλ). Παίρνουμε τον ηλεκτρικό αναδευτήρα και χρησιμοποιώντας τον σαν κουτάλι (χωρίς δηλαδή να τον θέσουμε σε λειτουργία) αρχίζουμε να προσθέτουμε αργά-αργά το διάλυμα καυστικού νατρίου στο δοχείο μας με το μίγμα των λαδιών. Αμέσως τα λάδια θα χάσουν την διαύγεια τους και θα πάρουν θολή χροιά. Αφού προσθέσουμε όλο το διάλυμα αφήνουμε την κανάτα που το περιείχε και ετοιμαζόμαστε να ξεκινήσουμε την ανάδευση.

Πέμπτο βήμα: αναμιγνύονται πλήρως τα συστατικά του μίγματος

Αφού ενώσουμε το καυστικό νάτριο με τα λάδια μας, η χημική αντίδραση ξεκινά, οπότε εμείς πρέπει να αρχίσουμε την ανάδευση με σταθερό ρυθμό. Χρησιμοποιώντας τον αναδευτήρα στη θέση εκτός λειτουργίας, δηλαδή ως κουτάλι, ξεκινάμε σταδιακά την ανάδευση για σύντομα διαστήματα (3-5 δευτερόλεπτα) στη θέση λειτουργίας, συνεχίζοντας για λίγο την ανάδευση στη θέση εκτός λειτουργίας. Θα παρατηρήσουμε ότι το μίγμα αρχίζει να ενώνεται. Συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε τον αναδευτήρα με εναλλαγές στη λειτουργία του έως ότου το μίγμα ομογενοποιηθεί πλήρως, οπότε πλησιάζουμε στη φάση δημιουργίας ίχνους. Αυτή είναι η αρχή του το τελικού σταδίου που με τη χρήση του ηλεκτρικού αναδευτήρα επιτυγχάνεται σε λιγότερο από ένα λεπτό, ενώ με τη χειροκίνητη μέθοδο θα χρειαζόταν ως και μια ώρα.

Έκτο βήμα : προστίθενται αρωματικά

Μόλις το μίγμα ομογενοποιηθεί και πριν γίνει πολύ πηχτό προσθέτουμε τα όποια αρώματα η αιθέρια έλαια περιλαμβάνονται στη συνταγή.

Έβδομο βήμα : προστίθενται άλλα συστατικά

Αν η συνταγή που χρησιμοποιούμε περιλαμβάνει τη χρήση μπαχαρικών, πετάλων λουλουδιών η ειδικά ενυδατικά έλαια τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να τα προσθέσουμε. Τα ενσωματώνουμε στο μίγμα ανακατεύοντας ελαφρά, χρησιμοποιώντας τον αναδευτήρα ως κουτάλι. Πριν προχωρήσουμε στην επόμενη φάση που είναι η προσθήκη χρώματος, καλύτερα είναι να θέσουμε τον αναδευτήρα σε λειτουργία ώστε να σιγουρευτούμε ότι τα πρόσθετα θα αναμιχθούν πλήρως.

Όγδοο βήμα : προστίθεται χρώμα

Στο στάδιο αυτό προσθέτουμε το χρώμα. Αν θέλουμε το σαπούνι μας να έχει ένα ομοιογενές χρώμα τότε προσθέτουμε το χρώμα και ανακατεύουμε. Αν όμως θέλουμε να έχουμε ένα πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα τότε βάζουμε λίγο από το μίγμα σε ένα μικρό ποτήρι και εκεί μέσα ρίχνουμε το χρώμα. Αδειάζουμε το χρωματισμένο μίγμα σε μια άκρη της κατσαρόλας με το υπόλοιπο μίγμα μας, και με μια σπάτουλα τραβάμε γραμμές, κάνοντας σχέδια όπως μας αρέσει.

Ένατο βήμα: τοποθετείται το μίγμα στο καλούπι

Έχουμε σχεδόν τελειώσει. Ήρθε η ώρα να γεμίσουμε τα καλούπια μας. Φροντίζουμε το μίγμα να απλώνεται ομοιογενώς μέσα στο καλούπι και με τη σπάτουλα εξομαλύνουμε την επιφάνεια του μίγματος μέσα στο καλούπι. Χτυπάμε λίγο το καλούπι ώστε να φύγει ο αέρας που ίσως έχει εγκλωβιστεί και μετά το τοποθετούμε σε ζεστό και ασφαλές μέρος ώστε να αρχίσει να ωριμάζει. Το μίγμα του σαπουνιού θα αρχίσει να ζεσταίνεται κατά τη διάρκεια της σαπωνοποίησης. Καλό είναι, ανάλογα με την θερμοκρασία του δωματίου, να τοποθετείται μια πετσέτα γύρω από το καλούπι ώστε να το κρατάει ζεστό και να προχωράει η σαπωνοποίηση σωστά.

Δέκατο βήμα : καθαρίζονται τα εργαλεία και αποθηκεύεται το σαπούνι

Αφήνουμε το νέο σαπούνι στα καλούπια του για 24 ώρες μέχρι να σκληρύνει αρκετά ώστε να μπορούμε να το βγάλουμε από το καλούπι και να το κόψουμε. Στο μεταξύ φυλάσσουμε τα υλικά μας και καθαρίζουμε τα διάφορα εργαλεία μας, φορώντας ακόμα τα προστατευτικά γάντια και τα γυαλιά μας, καθώς τα υπολείμματα είναι καυστικά. Ενώ το νέο σαπούνι θα έχει σταθεροποιηθεί και θα μπορεί να κοπεί σε 24 ώρες, η διαδικασία της σαπωνοποίησης διαρκεί αρκετές μέρες ακόμη. Το σαπούνι μπορεί να θεωρηθεί ώριμο και να χρησιμοποιηθεί μετά από τέσσερις εβδομάδες.

Ενδέκατο βήμα: έλεγχος pH

Μπορούμε να ελέγξουμε το PH του σαπουνιού με κάποια ειδικά χαρτάκια για PH. Ένα καλό σαπούνι πρέπει να έχει 7-9 Ph. Αρχικά τα σαπούνια έχουν 9 με 10 Ph, αλλά με τον χρόνο που περνάει πέφτουν στο 7 με 8.

Πριν ξεκινήσει η διαδικασία παρασκευής ο ενδιαφερόμενος πρέπει να βεβαιωθεί πως διαθέτει τα παρακάτω υλικά:
Γάντια
μάσκα πολύ καλή για την προστασία από τα παραγόμενα αέρια
Πλαστικά Γυαλιά (να καλύπτουν δεξιά και αριστερά καλά τα μάτια)
Φόρμα εργασίας ( να καλύπτει όλο το σώμα)
Μια μεγάλη κατσαρόλα ανοξείδωτη
2 Κουτάλες πλαστικές ή ξύλινες
1 Κουτάλα βαθιά
1 πλαστικό μπολ που αντέχει σε μεγάλη θερμοκρασία
2 θερμόμετρα κουζίνας
Καλούπια που μπορεί να είναι σωλήνες pvc ή διάφορα τάπερ (όχι μεταλλικά)
αρκετά υφάσματα ζεστά πλαστική μεμβράνη
1 μπλέντερ χειρός με μεγάλη ταχύτητα
ξύδι (σε περίπτωση που πέσει χημικό πάνω στο δέρμα ρίχνουμε αμέσως ξύδι και μετά πλένουμε με σαπούνι και νερό)
ζυγαριά ψηφιακή

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφάλεια είναι η σωστή αποθήκευση των καυστικών χημικών και η ενημέρωση του οικογενειακού περιβάλλοντος για την ύπαρξή τους με σκοπό την αποφυγή.





http://www.diatrofi.gr

ΦΤΙAΞΤΕ ΠΟΛΥΕΣΤΕΡΙΚH ΒΑΣΗ. VIDEO


ΔΕΙΤΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥΕΣΤΕΡΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ.ΣΤΟ VIDEO ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΑΠΟ ΠΟΛΥΕΣΤΕΡΑ







http://www.doovi.com

Ετοιμο να απογειωθεί το ευρωπαϊκό διαστημικό ταξί !



Η πρώτη δοκιμή του νέου σκάφους θα πραγματοποιηθεί στις 11 Φεβρουαρίου

Σε λίγες μέρες θα κάνει την πρώτη του διαδρομή το ευρωπαϊκό διαστημικό ταξί

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) ανακοίνωσε ότι στις 11 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη δοκιμαστική πτήση του σκάφους IXV, του πρώτου «διαστημικού ταξί» της Ευρώπης. Πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα πειραματικό σκάφος που θα είναι εφοδιασμένο με εκατοντάδες αισθητήρες και άλλα όργανα συλλογής δεδομένων. Κατά τη διάρκεια των δοκιμαστικών πτήσεων το σκάφος θα συλλέγει μια σειρά από δεδομένα τα οποία μελετήσουν οι μηχανικοί ώστε στη συνέχεια να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν ένα επόμενο μοντέλο διαστημικού ταξί που θα
λειτουργεί και ως όχημα μεταφοράς αστροναυτών από και προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό αλλά και ως όχημα μεταφοράς φορτίων από και προς άλλους πλανήτες όπως ο Αρης. Το IXV είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να απογειώνεται από ένα συμβατικό αεροδρόμιο.





http://www.tovima.gr

Ένας τρόπος να οργανώσετε τα πράγματα σας!ΙΔΕΕΣ-ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ



Μπορείτε να υλοποιήσετε αυτό το project με υλικά που ενυπάρχουν ήδη στο σπίτι σας.



Βήμα 1:



Χρησιμοποιήστε ένα μεταλλικό δοχείο (αφαιρέστε το περιτύλιγμα), και δύο παλιά πιάτα της προτίμησής σας (ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο). Χρησιμοποίησα δύο vintage ασημί πιατέλες απλά επειδή έχω πάρα πολλές.

Βήμα 2:



Βάλτε κόλλα στο εξωτερικό μέρος του μεταλλικού δοχείου όπως φαίνεται στο δοχείο και σταθεροποιήστε το στο κέντρο του μεγάλου πιάτου.

Βήμα 3:



Βάζοντας κόλλα πάλι, στην άλλη πλευρά του δοχείου, κολλήστε το μικρότερο πιάτο, από πάνω.

Είναι τόσο απλό! Και μπορείτε να κάνετε πάρα πολλές παραλλαγές στην εμφάνισή του καθώς και στην επιλογή υλικών. Υπάρχουν άπειρες επιλλογές χρησιμότητας για το συγκεκριμένο project, είναι ιδιαίτερα πρακτικό.





www.picklee.com
http://diyself.gr

Ο γύρος του κόσμου χωρίς καθόλου καύσιμα !!!


Το αεροπλάνο Solar Impulse 2, το οποίο τροφοδοτείται αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια, θα επιδιώξει τον επόμενο μήνα να γράψει ιστορία, κάνοντας τον γύρο του κόσμου χωρίς να χρησιμοποιήσει καθόλου καύσιμα.Η απογείωση θα γίνει από το Αμπού Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και η πτήση θα
κάνει στάσεις στην Ινδία, την Μιανμάρ κ την Κίνα, προτού διασχίσει τον Ειρηνικό Ωκεανό, πετάξει πάνω απ τις ΗΠΑ και τη Νότια Ευρώπη, για να προσγειωθεί ξανά εκεί από όπου ξεκίνησε, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.

Το ταξίδι των περίπου 35.000 χιλιομέτρων αναμένεται να διαρκέσει πολύ, γύρω στους πέντε μήνες (τέλος Φεβρουαρίου - τέλος Ιουλίου). Το αεροσκάφος θα πιλοτάρεται απ δύο ελβετούς πιλότους που θα εναλλάσσονται και θα στριμωχθούν στην μικρή καμπίνα του αεροπλάνου επί πέντε ημέρες και νύχτες συνεχώς στον αέρα.

«Θαύματα μπορούν να γίνουν με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή. Θέλουμε να δείξουμε ότι μπορούμε να πετάμε μέρα-νύχτα σε ένα αεροσκάφος, χωρίς σταγόνα καυσίμου», τόνισε ένας από τους πιλότους, ο Μπερτράν Πικάρντ.

Το αεροπλάνο ζυγίζει σχεδόν όσο ένα αυτοκίνητο (2,3 τόνους) και το άνοιγμα των φτερών του είναι μεγάλο όσο των μεγαλύτερων επιβατικών αεροπλάνων. Η πτήση θα γίνει με χαμηλή ταχύτητα 50 έως 100 χιλιομέτρων την ώρα, γι’ αυτό θα διαρκέσει τόσο πολύ.

Ο σχεδιασμός και οι δοκιμές του πρωτοποριακού αεροπλάνου έχουν πάρει μια ολόκληρη 12ετία. «Δεν είναι το πρώτο ηλιακό αεροπλάνο, όμως είναι το πρώτο που είναι ικανό να διασχίσει ωκεανούς κ ηπείρους», δήλωσε ο δεύτερος πιλότος Αντρέ Μπορσμπέργκ.

Όπως είπαν και οι δύο πιλότοι, που είχαν κ την ιδέα του εγχειρήματος, ακόμη κι αν κάτι πάει στραβά, εκείνοι θα φτιάξουν ένα άλλο αεροσκάφος και θα συνεχίσουν την προσπάθειά τους. «Είναι η πρόκληση του άγνωστου», δήλωσε ο Πικάρντ και πρόσθεσε πως «υπάρχει μια θέληση στην ανθρωπότητα να δημιουργήσει ένα καλύτερο κόσμο και να βρει λύσεις για την κλιματική αλλαγή».




newpost.gr
http://www.newscity1.net

Μαχαίρια Επιβίωσης (και όχι μόνον) - σύντομη "φωτοιστορία"... VIDEO


Ανιχνεύοντας στο διαδίκτυο, βρήκα μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα, με πολλές και χρήσιμες πληροφορίες γύρω από τα μαχαίρια κυνηγίου αλλά και επιβίωσης. Ένα μικρό απόσπασμα των όσων γράφονται εκεί, δείτε το παρακάτω. Αν την επισκεφθείτε, θα μάθετε αρκετά γύρω από το θέμα.


Ανιχνευτής




Μαχαίρι επιβίωσης τύπου 91-164-Q των πιλότων της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας.

Πριν το 19ο αιώνα οι άνθρωποι που ασχολούνταν με τις δραστηριότητες στη φύση καθώς και οι στρατιωτικοί χρησιμοποιούσαν μαχαίρια τα οποία δεν διαφέρανε και πολύ από τα μαχαιριά που χρησιμοποιούσε ο χασάπης της τότε εποχής. Η απλή λεπτή λεπίδα είχε στη λαβή δυο ξύλινες πλάκες δεξιά και αριστερά πιασμένες με περαστούς πείρους και αυτό ήταν όλο. Γύρω στη αλλαγή του αιώνα η Webster Marbles παρουσίασε την «μοντέρνα» έκδοση των κυνηγετικών μαχαιριών. Τα μαχαιριά αυτά είχαν βαρύτερες λεπίδες, είχαν χειροφυλακτήρες αλλά και κορόνες (το μπρούντζινο κομμάτι στο τέλος της λαβής).


Τα μαχαίρια αυτά μοιάζανε αρκετά με τα σημερινά Bowie. Η Cattaraugus, αλλά και άλλοι κατασκευαστές σύντομα παρουσίασαν παρόμοια μαχαίρια αυξάνοντας έτσι την ποικιλία αλλά και τα σχέδια, για να φτάσουμε μετά από χρόνια στα σημερινά μαχαίρια επιβίωσης. Όλα αυτά τα μαχαιριά μαζί με τις ματσέτες (machete) και τα μπόλο (bolo) χρησιμοποιήθηκαν από στρατιωτικούς, εξερευνητές, άλλα και οποιονδήποτε ζούσε και εργάζονταν στη (αγρία) φύση, τουλάχιστον μέχρι τη δεκαετία του 1930.


Ματσέτα του 19ου αιώνα


Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου τα μαχαίρια επιβίωσης ήταν αναπόσπαστο κομμάτι του εξοπλισμού των πιλότων, καθώς η πιθανότητα να καταρριφθούν στη αγρία φύση ή πίσω από τις εχθρικές γραμμές ήταν πολύ μεγάλη. Το μαχαίρι επιβίωσης αποτέλεσε κομμάτι εξοπλισμού και στις σωστικές λέμβους συνήθως μαζί με ένα κιτ επιβίωσης. Τα μαχαίρια αυτά διέφεραν από κατασκευαστή σε κατασκευαστή αλλά και από χώρα σε χώρα.


Τα μαχαίρια επιβίωσης όμως από τότε μέχρι σήμερα έχουν εξελιχθεί. Βλέπουμε λοιπόν τα σημερινά μαχαιριά επιβίωσης να είναι ικανά να ανοίξουν δρόμο ακόμα και από τα χαλάσματα ενός αεροπλάνου κόβοντας λεπτά μεταλλικά τοιχώματα, μερικά από αυτά να έχουν δόντια σαν πριόνια και αλλά μπορούν να κόψουν ως και συρματόπλεγμα. Τέλος έχουμε και τα μαχαιριά με τη κούφια λαβή στη οποία μπορεί ο χρηστής να αποθηκεύσει μικρά αντικείμενα όπως σπίρτα και αλλά παρόμοια.


Τα συγκεκριμένα μαχαίρια έγιναν πολύ δημοφιλή στη δεκαετία του 80. Μια τέτοια όμως κατασκευή υστερούσε στο πιο σημαντικό κομμάτι που ήταν η στιβαρότητα. Τα μαχαιριά αυτά μπορούσαν σχετικά εύκολα να σπάσουν (στο σημείο που η λεπίδα ενωνόταν με τη λαβή), αφήνοντας το χρηστή χωρίς το πιο βασικό του εργαλείο σε μια στιγμή ανάγκης. Ένα καλό παράδειγμα για τέτοιο μαχαίρι βλέπουμε στη ταινία Rambo – The First Blood.


Το μαχαίρι του πρωταγωνιστή (Συλβέστερ Σταλόνε) κατασκευάστηκε (από τον Gil Hibben) κατά παραγγελιά για την συγκεκριμένη ταινία, ταυτόχρονα όμως δημιούργησε και μια νέα αγορά για μαχαιριά αυτού του τύπου και μάλιστα τόσο έντονα που όλα τα παρόμοια μαχαιριά (μεγάλες λεπίδες με δόντια στη ράχη και κούφια λαβή) αναφέρονταν ως Rambo Knives.


Rambo knives

Κάποιες από τις στρατιωτικές δυνάμεις (όπως των Η.Π.Α.) ξανασχεδίασαν τις ξιφολόγχες τους, ώστε να καλύψουν και τις ανάγκες ενός μαχαιριού επιβίωσης προσθέτοντας πολλές φορές και αλλά χρήσιμα χαρακτηριστικά, όπως αυτό που βρίσκουμε στη ξιφολόγχη του ΑΚ47 (Kalashnikov) που σε συνδυασμό με τη θήκη μπορεί να γίνει κοφτής συρματοπλέγματος. Χαρακτηριστικό που πολύ γρήγορα αντιγράφτηκε από πολλούς στρατούς ανά το κόσμο.



Η αρχική ξιφολόγχη του Καλάσνικοφ (ΑΚ-47)

Ιστορικά πρέπει να αναφέρουμε ότι πριν από την μεταποίηση αυτή, η ξιφολόγχη είχε ελάχιστη εφαρμογή ως μαχαίρι, αφού ήταν αρχικά σχεδιασμένη να μετατρέπει το τουφέκι του στρατιώτη σε ένα όπλο επίθεσης σε μάχη σώμα με σώμα. Τα νεότερα μοντέλα έχουν πιο λειτουργικό πια χαρακτήρα ως μαχαίρια, με αποτέλεσμα να καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αναγκών αλλά κρατούν πάντα και το χαρακτηριστικό τους, το να μπορούν να τοποθετηθούν στη κάννη του όπλου για το λόγο που προαναφέραμε.


ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΝΟΣ ΚΑΛΟΥ ΜΑΧΑΙΡΙΟΥ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ


Οποιοσδήποτε έχει πραγματοποιήσει δραστηριότητες στη φύση, είτε αυτό λέγεται κυνήγι, είτε λέγεται ορειβασία, ή οτιδήποτε άλλο, γνωρίζει καλά την σημασία και τη χρησιμότητα ενός καλού μαχαιριού. Για κάποιον όμως που βρίσκεται συχνά σε αφιλόξενα μέρη μέσα στην άγρια φύση, η χρησιμότητα ενός μαχαιριού επιβίωσης μπορεί να κάνει τη διαφορά στις δύσκολες καταστάσεις. Όπως ένας καλός φίλος έτσι και ένα καλό μαχαίρι επιβίωσης δεν θα σε «προδώσει» ποτέ.



Μαχαίρι επιβίωσης των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, γνωστό σαν SOG Knife

Το μαχαίρι είναι το πιο σημαντικό κομμάτι στον εξοπλισμό επιβίωσης. Με ένα καλό μαχαίρι επιβίωσης μπορείς να κανείς σχεδόν τα πάντα, που θα σε κρατήσουν ζωντανό απέναντι στις δύσκολες καταστάσεις μέσα στην άγρια φύση. Με το παραπάνω σαν γνώμονα, η επιλογή του καλύτερου μαχαιριού επιβίωσης για τις ανάγκες σας, θα πρέπει να στηρίζεται σε μερικά βασικά χαρακτηριστικά όπως: στιβαρότητα, καλά υλικά, λειτουργικότητα.


ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΜΑΧΑΙΡΙΟΥ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ


Στο άκουσμα μαχαίρι επιβίωσης σίγουρα σε πολλούς από εμάς έρχονται εικόνες από τα τεραστία μαχαίρια τύπου «Rambo».Αν και φαντάζουν τα απόλυτα μαχαίρια επιβίωσης, δεν έχουν καμιά σχέση με τα μαχαίρια που χρησιμοποιούνται από τους ειδικούς στο πεδίο της «επιβίωσης στην άγρια φύση». Τα μεγάλα μαχαίρια είναι δύσκολο να ελεγχθούν καθώς είναι βαριά και ογκώδη. Πολλές από τις ανάγκες και τις εργασίες σε κατάσταση επιβίωσης απαιτούν λεπτομέρεια, κάτι που για να επιτευχθεί με τέτοια μαχαίρια είναι πολύ δύσκολο.


Πολλά μαχαίρια έχουν κούφιες αδιάβροχες λαβές που μπορούμε να αποθηκεύσουμε διαφορά, όπως μια μικρή πυξίδα, σπίρτα κ.τ.λ. Το πρόβλημα είναι ότι η κούφια αυτή λαβή είναι πιο αδύναμη και είναι εύκολο να σπάσει. Υπάρχουν βεβαία εξαιρέσεις, αλλά γενικά είναι καλό να αποθηκεύετε το εξοπλισμό επιβίωσης κάπου αλλού. Έτσι εάν χάσετε το μαχαίρι σας θα έχετε ακόμα εξοπλισμό επιβίωσης σας.


ΜΗΚΟΣ ΛΕΠΙΔΑΣ


Τα καλύτερα μαχαίρια επιβίωσης θα πρέπει να μπορούν να αντεπεξέλθουν σε ένα πλήθος εργασιών. Συγχρόνως ο όγκος και το βάρος είναι σημαντικά όπως και σε οποιοδήποτε εργαλείο επιβίωσης. Ένα προτεινόμενο ιδανικό μήκος λεπίδας μαχαιριών επιβίωσης, είναι κάπου μεταξύ των 10 και των 20 εκατοστών. Αυτό το μέγεθος προσφέρει μια καλή αναλογία μεγέθους και χρηστικότητας. Μεγαλύτερες λεπίδες θα προσθέσουν μόνο βάρος και όγκο στον εξοπλισμό επιβίωσης μας.


Εάν για συγκεκριμένες εξορμήσεις απαιτείται μια μεγαλύτερη λεπίδα επιβίωσης, μια καλή επιλογή θα είναι μια ματσέτα, ένα μπόλο, ένα πάρανγκ, ένα τσεκούρι, ένα τομαχόκ, ή ακόμα και ένα kuκri. Παρόλα αυτά, καλό θα ήταν στο εξοπλισμό σας να συμπεριλάβετε και ένα μαχαίρι κανονικού μεγέθους.


ΕΙΔΗ ΛΑΒΗΣ




Τα καλύτερα μαχαίρια επιβίωσης κατασκευάζεται από ένα ενιαίο κομμάτι μετάλλου, στο οποίο τοποθετούνται δυο πλάκες συνθετικού ή φυσικού υλικού δεξιά και αριστερά, για να διαμορφώσουν μια άνετη λαβή. Αυτό το είδος κατασκευής είναι γνωστό ως full tang knife.




Μια άλλη τεχνική είναι τα hidden tang knife. Στα συγκεκριμένα μαχαιριά μόνο ένα στενό κομμάτι της λεπίδας μπαίνει«χωνευτό» μέσα στη λαβή του μαχαιριού. Συχνά σε αυτή τη τεχνική χρησιμοποιούνται για λαβή περαστές ροδέλες από δέρμα.

ΤΥΠΟΙ ΛΕΠΙΔΑΣ

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι λεπίδων μαχαιριών. Η κλασική ευθεία λεπίδα και η οδοντωτή. Οι οδοντωτές λεπίδες των μαχαιριών επιβίωσης είναι πολύ καλές στην κοπή των συνθετικών υλικών και του ιματισμού. Το μειονέκτημα στις οδοντωτές λεπίδες είναι ότι είναι δύσκολο να ακονιστούν κατάλληλα όταν βρισκόμαστε έξω στη φύση, καθώς χρειάζονται ειδικές συσκευές ακονίσματος και ιδιαίτερη τεχνική. Αυτό είναι βεβαίως ένα σημαντικό μειονέκτημα σε μια κατάσταση επιβίωσης, όπου η διατήρηση του μαχαιριού μας σε καλή κατάσταση είναι ζωτικής σημασίας. Τέλος οι οδοντωτές λεπίδες δεν είναι αποτελεσματικές στη χάραξη και στον τεμαχισμό. Μια ευθεία λεπίδα είναι μια επιλογή για τις περισσότερες καταστάσεις επιβίωσης.

Αν και μπορεί να μην τεμαχίσει τόσο καλά συνθετικά υλικά και ιματισμό, δε θα σας απογοητεύσει σε εργασίες με τέτοια υλικά. Σε αντίθεση με τις οδοντωτές λεπίδες, τα μαχαιριά με ευθείες λεπίδες μπορείτε να ακονίσετε σε έναν βράχο ή σε ένα κομμάτι τσιμέντου, εάν δεν διαθέτετε μια πέτρα ακονίσματος. Γενικά τα μαχαίρια με πριονωτές λεπίδες για μετάλλου ή ξύλο, όπως αυτά του τύπου «Rambo», στη καλύτερη των περιπτώσεων κάνουν φτωχή έως καθόλου δουλειά (ως πριόνια). Εάν για κάποιο λόγω απαιτείτε ένα μικρό πριόνι στον εξοπλισμό επιβίωσης σας, καλά θα κάνετε να προμηθευτείτε ένα τέτοιο εργαλείο για τον συγκεκριμένο σκοπό παρά να χρησιμοποιήσετε το μαχαίρι σας για αυτόν το λόγο.


ΠΑΧΟΣ ΛΕΠΙΔΑΣ


Ένα καλό προτεινόμενο πάχος λεπίδας για ένα μαχαίρι επιβίωσης είναι από 2χιλ μέχρι και 7χιλ. Λεπτότερη λεπίδα είναι πολύ εύκαμπτη ενώ παχύτερη λεπίδα στερείτε την ικανότητα για μια λεπτότερη εργασία, κάτι που τα μαχαίρια επιβίωσης καλούνται συχνά να κάνουν. Επίσης σημαντικό η μύτη του μαχαιριού να είναι δυνατή μιας και είναι το κομμάτι με την μεγαλύτερη καταπόνηση και το λιγότερο μέταλλο.


ΑΤΣΑΛΙ ΛΕΠΙΔΑΣ


Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι ατσαλιών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή υψηλής ποιότητας μαχαιριών επιβίωσης:


Τα μαχαίρια από ανοξείδωτο ατσάλι είναι ανθεκτικά στη οξείδωση και πολύ καλά για εργασία σε υγρό περιβάλλον. Απαιτούν λιγότερη φροντίδα από τα μαχαίρια που φτιάχνονται από ανθρακούχο ατσάλι, και κρατούν αρκετά καλά το ακόνισμα τούς. Σαν μειονεκτήματα να αναφέρουμε ότι είναι ακριβότερα και ακονίζονται δυσκολότερα.


Τα μαχαιριά ανθρακούχο ατσάλι οξειδώνονται και απαιτούν καθάρισμα μετά από κάποια εργασία για κρατηθούν σε καλή κατάσταση. Παρόλα αυτά αρκετοί τα προτιμούν καθώς μετά από ένα καλό ακόνισμα, το οποίο γίνεται πιο εύκολα από τα ανοξείδωτα, μπορούν να εμφανίσουν λεπίδες «ξυράφι». Δυστυχώς δεν μπορούν να κρατήσουν το ακόνισμα αυτό όσο τα ανοξείδωτα.


ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΜΑΧΑΙΡΙΩΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ


Μαχαιριά σταθερής λεπίδας




Fallkniven http://www.fallkniven.com - WM1, F1, S1, H1, A1 or A2. Tο F1 και το S1 (μονό οι μαύρες εκδόσεις) εγκεκριμένα ως μαχαίρια του εξοπλισμού του εναερίου πληρώματος του ναυτικού και των πεζοναυτών των Η.Π.Α. Το F1 είναι επίσης το μαχαίρι του εξοπλισμού των πιλοτών των μαχητικών της Σουηδικής αεροπορίας.







Cold Steel http://www.coldsteel.com - SRK, Master Hunter, the SRK εγκεκριμένο ως μαχαίρι του εξοπλισμού της ακτοφυλακής και του ναυτικού των Η.Π.Α.





Ontario Knives http://www.ontarioknife.com - RTAK, TAK-1, RAT-3, RAT-5 και το 499 που χρησιμοποιείτε ως μαχαίρι επιβίωσης των πιλοτών μαχητικών αεροσκαφών από αρκετές χώρες.


Swamp Rat Knives http://www.ratknives.com - CampTramp, Howling Rat, Ratweiler



Bark River Knife & Tool http://www.barkriverknifetool.com - Northstar, Fox River, Highland Special, Bravo-1


Randall Made Knives http://www.randallknives.com - Model 15 Airman, Model 18 Attack-Survival


Relentless Knives http://www.relentlessknives.com- Model M1 Aviator, Model M4X




Ka-Bar http://www.kabar.com - 1221 Next Generation Fighter/Utility, 1218/5018 USMC Fighting/Utility knife





Eikhorn Solingen http://www.lbainternational.com/eickhorn/ ASEK (Aircrew Survival/Egression Knife) and KM2000





SOG http://www.sogknives.com- SEAL 2000 εγκεκριμένο για χρήση από τους U.S. Navy SEALS ως μαχαίρι μάχης











Gerber http://www.gerber-tools.com - LMF 2 εγκεκριμένο για την αεροπορία των Η.Π.Α.



TOPS Knives http://www.topsknives.com Tracker – σχεδιασμένο από τον Tom Brown Jr.




Chris Reeve shadow III http://www.donrearic.com/crshadow3.htm

Πτυσσόμενα μαχαίρια (σουγιάδες)


Μερικοί μάλλον θα αναρωτηθούν εάν ένας σουγιάς είναι κατάλληλος για μαχαίρι επιβίωσης. Μια καλή και στιβαρή κατασκευή σουγιά μπορεί να εκτελέσει καθήκοντα μαχαιριού επιβίωσης και επίσης είναι πιο εύκολο να μεταφερθεί λόγω μεγέθους. Είναι βεβαία βασικό ο μηχανισμός «κλειδώματος» του σουγιά να δουλεύει άψογα για να αποφύγουμε τυχόν τραυματισμούς από τυχαίο κλείσιμο της λεπίδας. Τέλος ο σουγιάς θα πρέπει να μπορεί να ανοιχτεί με το ένα χέρι σε περίπτωση που δε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τα δυο μας χέρια.

Cold Steel Ultimate Hunter




Al Mar SERE 2000


Chris Reeve Sebenza



Blade Tech Professional Hunter



Benchmade AFCK


Emerson Knives Commander and CQC Series


Fällkniven Mod. P and Mod. U2

Πολυεργαλεία

Τα πολυεργαλεία διαθέτουν πολλές και διάφορες λεπίδες οι οποίες μπορεί να αποδειχτούν πολύ χρήσιμες σε μια κατάσταση επιβίωσης, αλλά συνήθως το μήκος αυτών των λεπίδων είναι μικρό και δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να συναγωνιστούν τη λεπίδα ενός μεγάλου μαχαιριού. Παρόλα αυτά τα σημερινά πολυεργαλεία από καταξιωμένους κατασκευαστές έχουν πολύ καλές λεπίδες με καλό «κλείδωμα» και αρκετά εργαλεία όπως κατσαβίδια, πένσες κ.τ.λ. τα οποία μπορούν να σε μια ιδιαίτερη κατάσταση επιβίωσης να φανούν πάρα πολύ χρήσιμα.



SOG Power Plier



Leatherman Wave





Leatherman Charge TTi


Gerber Multi-Plier 600



Victorinox SwissTool RS

Ματσέτες και άλλα


Τέλος πέρα από τα κλασικά μαχαιριά δε είναι λίγοι αυτοί που προτιμούν σαν πρωτεύων μαχαίρι επιβίωσης



τις ματσέτες (machete),



τα γκόλοκ (golok),



τα πάρανγκ (parang)


ή ακόμη και τα κούκρι (kukri).
Αναμφίβολα ένα καλό μαχαίρι μπορεί να κάνει τη διαφορά. Τη διαφορά που χρειαζόμαστε για να κρατηθούμε ζωντανοί σε καταστάσεις επιβίωσης.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO






http://www.greekblades.com/topic-t106.html
http://tolmwnnika.blogspot.gr/
http://aegeanhawk.blogspot.gr