Η ελληνική ομάδα του GOkey δημιούργησε τον τεχνολογικό «ελβετικό σουγιά» κι αυτές τις μέρες έχει γίνει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στο Indiegogo.
Του Κωστή Χριστοδούλου
Πότε επιτυγχάνει ένα νέο προϊόν; 1) Όταν οι διαφημιστές σου επιβάλουν ότι σου είναι χρήσιμο. 2) Όταν είναι πραγματικά χρήσιμο. Το GOkey ανήκει αναμφίβολα στην δεύτερη κατηγορία. Χωρίς καθόλου διαφήμιση (σ.σ. μάλιστα το αντίθετο, σε επαφή που είχαμε με τους δημιουργούς του ευγενικά αρνήθηκαν λόγω φόρτου εργασιών να μας δώσουν περαιτέρω πληροφορίες) κατάφερε μέσα σε λίγες ημέρες να συγκεντρώσει στο indiegogo 1,278% περισσότερα κεφάλαια από αυτά που χρειάζεται για να μπει στην παραγωγή.
Πριν προχωρήσουμε παρακάτω με το GOkey, ανοίγει μία μικρή παρένθεση για το τι είναι το indiegogo και τα υπόλοιπα σάιτ crowfunding. Πρόκειται για ιστότοπους που καταφεύγουν επιχειρηματίες για να χρηματοδοτήσουν μία επένδυση η οποία είτε απέτυχε να πείσει μεγάλους επενδυτές και τράπεζες είτε οι ίδιοι επιχειρηματίες δεν επιθυμούν να δεσμεύσουν κομμάτι της εταιρείας τους δίνοντας μετοχές σε κάποιον τρίτο. Καταφεύγουν λοιπόν εδώ είτε δίνοντας ένα πολύ μικρό κομμάτι της εταιρείας, είτε μέσω πώλησης των προϊόντων που θα παράξουν σε ευνοϊκές τιμές είτε ακόμη χωρίς να δώσουν τίποτα στηριζόμενοι στην «αγαθοεργία» των πολλών. Κλείνει η παρένθεση και πάμε ξανά στο GOkey.
Οι δημιουργοί του GOkey, ο Δώρος Κυριακούλης -ο οποίος άφησε πρόσφατα πίσω του την Αθήνα και μετακόμισε στο Σαν Φρανσίσκο- και ο Αριστοτέλης Μπαράκος -που γεννήθηκε στο Μόναχο και μεγάλωσε και μένει στην Αθήνα μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας- ανέβασαν την ιδέα για το GOkey στην σελίδα του indiegogo πριν από λίγες ημέρες και ήδη έχουν 6.400 υποστηρικτές, οι οποίοι, 34 ημέρες πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία χρηματοδότησης, έχουν προσφέρει κάτι παραπάνω από μισο εκατ. δολάρια, όταν οι δημιουργοί του είχαν αιτηθεί μόλις 40.000 δολάρια για να καλύψουν τα κόστη παραγωγής και διακίνησης του προϊόντος. Κοινώς η προσφορά έχει ήδη καλυφθεί (μέχρι στιγμής) 1,250% για να θυμηθούμε παλιές καλές ημέρες του Χρηματιστηρίου.
Τι κάνει το GOkey και έχει ενθουσιάσει τόσο τους «επενδυτές» του indiegogo; Σκεφτείτε έναν τεχνολογικό ελβετικό σουγιά κρεμασμένο από το μπρελόκ σας. Μπορεί να μην ανοίγει κονσέρβα ούτε να έχει σουγιαδάκι για ξεχορτάριασμα, διαθέτει όμως όλα αυτά τα εργαλεία που χρειάζεται οποιοσδήποτε χρησιμοποιεί τις νέες τεχνολογίες.
Πρώτο και καλύτερο; διαθέτει μία μπαταρία η οποία μπορεί να δώσει επιπλέον ζωή δύο ωρών στο κινητό σας. Όπως εξηγούν οι δημιουργοί του οι δύο ώρες αφορούν σε φυσιολογική χρήση (π.χ. όχι στην παρακολούθηση video) ενώ η μπαταρία του GOkey μπορεί να διατηρήσει όλη τη «δύναμη» για εβδομάδες χωρίς να χρειαστεί να επαναφορτιστεί. Με ένα απλό κούνημα του GOkey μπορείς να δεις αν το λαμπάκι του είναι πράσινο οπότε η μπαταρία του είναι γεμάτη ή κόκκινο οπότε και χρειάζεται να το φορτήσεις σε ένα USB.
Μία δεύτερη δυνατότητα είναι ότι λειτουργεί ως USB stick -με δυνατότητα κλειδώματος- αλλά και ως «καλώδιο» που συνδέει το κινητό μας με τον υπολογιστή κάτι που σημαίνει πέρα από την μεταφορά αρχείων και φόρτιση του κινητού. Σε επίπεδο μνήμης θα κυκλοφορήσει σε τρεις τύπους, των 8, 16 και και 32GB ενώ θα είναι εφοδιασμένο με USB3 στοιχείο που κάνει την μεταφορά αρχείων ταχύτερη.
Ένα άλλο από τα δυνατά του χαρτιά είναι ότι μέσω bluetοοth μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις το «χαμένο» σου τηλέφωνο και αντίστροφα, δηλαδή να το αναζητήσεις μέσω του τηλεφώνου και να βρεις το GOkey και πιθανόν και τα κλειδιά σου εάν το χρησιμοποιείς σαν μπρελόκ. Επιπλέον το πλήκτρο που διαθέτει το GOkey μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολλαπλά σε μελλοντικές χρήσεις όπως για παράδειγμα για να τραβήξεις μία καλύτερη selfie ή για να περάσεις στην επόμενη σελίδα σε μία παρουσίαση.
Οι τιμές προπαραγγελίας που είναι αυτές που χρηματοδοτούν και την παραγωγή του προϊόντος είναι 39 δολάρια για τα 8GB, 49 δολ. για τα 16GB και 59 δολ. για τα 32GB. Στην συνέχεια η κάθε συσκευή θα επιβαρύνεται με επιπλέον 10 δολάρια, καθώς και με άλλα 10 ως έξοδα μεταφοράς που ισχύουν και για τις προπαραγγελίες. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, τους επόμενους μήνες θα πραγματοποιηθούν τελειοποιήσεις και τεχνικοί έλεγχοι του προϊόντος το οποίο αναμένεται να μπει σε μαζική παραγωγή τον φετινό Δεκέμβριο με τους πρώτους τυχερούς να το παραλαμβάνουν στις αρχές του 2015.
Οι δημιουργοί
Ο 42χρόνος (Πολύ)Δώρος Κυριακούλης, ο άνθρωπος που είχε την ιδέα δημιουργίας του προϊόντος και στελέχωσε την ομάδα του GOkey, μεγάλωσε στον Άλιμο και αποφοίτησε από το τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών για να συνεχίσει τις σπουδές του στο Kings College και στη συνέχεια στο Λονδίνο στο London Business School. Από το 2002 έως και το καλοκαίρι του 2012 ήταν επικεφαλής της εταιρείας WebRelations, η οποία είχε γραφεία στον Κεραμεικό και εξειδικεύονταν στην κατασκευή σελίδων στο ίντερνετ και Apps. Σύμφωνα με δηλώσεις του, την απόφαση για την δημιουργία το GOkey την πήρε καθώς έβλεπε ότι αυξάνονται συνεχώς τα «περιφερειακά» γύρω από τους υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα οπότε θα υπήρχε και αυξημένη ζήτηση για σύνδεση μεταξύ τους.
Ο Αριστοτέλης Μπαράκος, ο designer που επιμελήθηκε τον σχεδιασμό του GOkey γεννήθηκε στο Μόναχο το 1984 όπου και έζησε μέχρι τα παιδικά του χρόνια. Το 2008 αποφοίτησε από τη «μεγάλη των γραφιστών σχολή» ΑΚΤΟ έχοντας εξειδικευτεί στον σχεδιασμό προϊόντων και στον βιομηχανικό σχεδιασμό. Έχει δουλέψει σε αρκετά projects και η τελευταία πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά, που είχε κάνει πριν από τον σχεδιασμό του GOkey, ήταν ένα εργονομικό κεραμικό ποτιστήρι με δυνατότητα δύο τρόπων ποτίσματος, ανάλογα με τις ανάγκες που έχει το κάθε φυτό.
Στο δυναμικό της ομάδας του GOkey περιλαμβάνεται ένας ακόμη Έλληνας, ο graphic designer Γιάννης Βέργαδος, ο οποίος σχεδίασε το λογότυπο του.
news247.gr
http://allofruto.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου