Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Εξοπλισμός | Σακίδιο πλάτης για τη πεζοπορία ή το camping !


Πως να επιλέξω το κατάλληλο backpack


Το σακίδιο πλάτης (γνωστό και ως backpack) ανάλογα με τον τρόπο και το είδος της δραστηριότητας που θέλουμε να κάνουμε, π.χ. το ελεύθερο κάμπινγκ, τη πεζοπορία, την ορειβασία ή μία μονοήμερη εκδρομή κ.ο.κ. αποτελεί βασικό εξοπλισμό.

Ο λόγος που συγκαταλέγεται στο βασικό εξοπλισμό, είναι διότι αποτελεί το τρόπο που θα μεταφέρουμε μαζί μας “εύκολα” σημαντικά πράγματα, όπως κάποιον επιπλέον εξοπλισμό, τα ρούχα αλλά και τα τρόφιμα που θα χρειαστούμε.

Το να επιλέξουμε το κατάλληλο backpack πρέπει να γίνεται πάντα σε συνάρτηση με την χρήση που το προορίζουμε, έτσι λοιπόν πολλές φορές ενδεχομένως να χρειαστεί να έχουμε παραπάνω σακίδια του ενός, ώστε να χρησιμοποιούμε το κατάλληλο κάθε φορά, αφού δεν υπάρχει ιδανικό σακίδιο πλάτης για όλες τις δραστηριότητες.

Συνεπώς πρέπει να κατασταλάξουμε με τι πρόκειται να το γεμίσουμε και τι όγκο θα πιάνουνε αυτά τα οποία θα βρίσκονται στο εσωτερικό του.


Τύποι backpack


Υπάρχουν διάφοροι τύποι όσον αφορά το σακίδιο πλάτης και χωρίζονται ανάλογα από τη τεχνική της σύνθεση τους που τα καθιστούν ιδανικά για την δραστηριότητα που προορίζονται.

Ενδεικτικά μερικοί τέτοιοι τύποι είναι :

το πεζοπορικό
το ορειβατικό
το κυνηγετικό
το εκδρομικό
το ποδηλατικό
το ταξιδιωτικό
του piknik
το επαγγελματικά
Σε κάθε τύπο υπάρχουν διάφορες υποκατηγορίες, ο τρόπος που χωρίζονται είναι ανάλογα τις συγκεκριμένες επιλογές που προσφέρουν, όπως π.χ στα ορειβατικά, υπάρχουν τα σακίδια κορυφής.

Είναι ευκόλως παρατηρήσιμο ότι τα σακίδια πλάτης καταλαμβάνουν μία ευρεία γκάμα, που όμως είναι καθαρά θέμα επιλογής του καθενός η χρήση του.



Προς το παρών θα ασχοληθούμε με τις κατηγορίες που μας αφορούν, όπως αυτή της πεζοπορίας.


Χαρακτηριστικά backpack πεζοπορίας ή free camping


Βασικό κριτήριο στην επιλογή για το σακίδιο πλάτης του είναι το μέγεθος του όγκου που έχει σαν αποθηκευτικό χώρο, η μονάδα μέτρησης αυτού είναι τα λίτρα (Lt) και αυτό είναι ένα από τα κριτήρια που καθορίζει για το πια δραστηριότητα είναι κατάλληλο, δηλαδή για το αν πρόκειται για μία πεζοπορική εκδρομή ή μία πεζοπορία που θα περιλαμβάνει κάποια δραστηριότητα όπως π.χ το ελεύθερο κάμπινγκ.




Σχετικά με το μέγεθος καλό θα ήταν να προβλέψουμε το σωστό όγκο των πραγμάτων που θα το φορτώσουμε, ώστε να αποφύγουμε την υπερφόρτωση του, για να μην ταλαιπωρείτε το ύφασμα, οι ραφές και τα φερμουάρ του, με σκοπό να έχει μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο, αλλά εκτός αυτού και για την καλύτερη ισορροπία μας.

Συνεπώς όταν αναφερόμαστε σε ένα πεζοπορικό σακίδιο πλάτης που προορίζετε για μακράς διάρκειας παραμονής στην ύπαιθρο, σε συνδυασμό με άλλες δραστηριότητες όπως π.χ του free camping και πάντα σε συνάρτηση για το πόσο καιρό θα διαρκέσει όλη αυτή η εκδρομή, τα μεγέθη που πρέπει να επιλέγουμε είναι άνω των 35Lt και όσο αυξάνονται οι απαιτήσεις μας τόσο αυξάνονται και τα Lt που πρέπει να επιλέξουμε.

Ενώ όταν μιλάμε για ένα σακίδιο πλάτης το οποίο προορίζετε για μία μικρή πεζοπορική εκδρομή ή απλά για μία απλή ημερήσια εξόρμηση που δεν απαιτεί κάποιον επιπλέον εξοπλισμό, συνειδητοποιούμε ότι πρόκειται για ένα backpack 10-35 Lt με δυνατότητα προσαρμογής στο εσωτερικό του κάποιο ασκό νερού,

Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως την χρηστικότητα αυτού, καθώς το να κουβαλάει κάποιος ένα σακίδιο τεραστίων διαστάσεων με πολύ βάρος στην πλάτη του για πολλά km είναι αρκετά επίπονο και απαιτεί και την κατάλληλη φυσική κατάσταση, το ιδανικότερο θα ήταν το σακίδιο να μην ξεπερνά τα 16 κιλά. Όμως αυτό είναι κάτι σχετικό καθώς και λίγα km σε ένα πολύ δύσβατο μονοπάτι με ένα σακίδιο άνω των 20km έχει εξίσου το ίδιο αποτέλεσμα, δηλαδή η εμπειρία να μην είναι ευχάριστη αλλά συνάμα και επικίνδυνη για την υγεία μας ή τη σωματική ακεραιότητα μας, καθώς μπορεί κάποιο γλίστρημα να αποβεί μοιραίο.


Επίσης το μέγεθος για ένα σακίδιο πλάτης, αφού είναι άμεσα συνδεδεμένο με το βάρος που θα μεταφέρετε μέσο αυτού, είναι κάτι το οποίο καθορίζει αν θα έχει κάποια επιπλέον τεχνικά χαρακτηριστικά, ειδικά στα σακίδια πλάτης μεγάλης χωρητικότητας πρέπει να περιλαμβάνονται τα εξής:

1) Ζώνη ισχίου, για την μεταφορά βάρους στους γοφούς με αποτέλεσμα τη λιγότερη καταπόνηση της πλάτης, της μέσης και των ώμων.

2) Ιμάντες πρόσδεσης των ώμων με προσαρμοστικότητα, για να ρυθμίσετε την κατανομή του βάρους στο σώμα, δηλαδή αν θα γίνετε στους ώμους ή τους γοφούς, με αποτέλεσμα τη καλύτερη ισορροπία και τη περισσότερη άνεση.

3) Ιμάντας στέρνου, για τη καλύτερη σταθεροποίηση του σακιδίου στους ώμους.

4) Ιμάντες σταθεροποίησης, για να στηρίζουμε διάφορα αντικείμενα στο εξωτερικό του backpack, επίσης καθορίζουν αν θα είναι πιο εξειδικευμένο για συγκεκριμένες δραστηριότητες.

5) Ιμάντες ανύψωσης, για τη κατανομή του βάρους ψηλά στους ώμους ή πιο χαμηλά, όπου μας βοηθάει στο να έχουμε καλύτερη ισορροπία και πιο ξεκούραστη διαδρομή

6) Μεταλλική υποστήριξη κορμού στο πίσω μέρος, για να στηρίζετε καλύτερα το σακίδιο και λιγότερη καταπόνηση στην μέση και την πλάτη, αφού κρατάει το backpack όρθιο μαζί με το σώμα.

7) Μαξιλαράκι υποστήριξης μέσης, για λιγότερη καταπόνηση της μέσης στο σημείο που εφάπτεται με το σακίδιο πλάτης.




Γενικά κάθε σακίδιο προσαρμόζει κάποια επιπλέον χαρακτηριστικά, ενδεικτικά μερικά είναι:


Οι τσέπες (απαραίτητες για να ταξινομούμε διάφορα αντικείμενα, όπως ο φακός κ.τ.λ)
Οι θήκες ( Π.χ ισοθερμικές για κάποιο μπουκάλι νερού)
Θέση για ασκό νερού (για να μπορούμε να πίνουμε νερό καθώς περπατάμε, προσοχή γιατί μπορεί να παγώσουν σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες)
Αδιαβροχοποίηση (για να μένει στεγνό το εσωτερικό)
Κάλυμμα βροχής (για μέγιστη αδιαβροχοποίηση)
Δυνατότητα αύξησης του χώρου( για επιπλέον χωρητικότητα, όταν χρειάζεται)
Αποσπόμενα μικρά σακίδια (για μικρές εξερευνήσης που δεν χρειάζεται όλος ο εξοπλισμός)
Φερμουάρ που ανοίγει από μπροστά(για άμεση επαφή με το εσωτερικό του)



Ακόμα κάτι απαραίτητο είναι ο βασικός χώρος του σακιδίου πλάτης να είναι χωρισμένος σε 3 σημεία, στο επάνω, το κεντρικό και το κάτω, από όπου πρέπει να υπάρχει ξεχωριστή άμεση πρόσβαση στο εσωτερικό τους από την εξωτερική μεριά του backpack, αυτό είναι χρήσιμο διότι σε περίπτωση που χρειαστούμε κάτι το οποίο βρίσκεται στο εσωτερικό του σάκου να μην χρειάζεται να αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο του για να βρούμε αυτό που θέλουμε.

Μερικά θετικά χαρακτηριστικά σε ένα σακίδιο πλάτης είναι :

Τα σημεία που έχουν επαφή με την πλάτη να είναι κατασκευασμένα από διαπνέων υλικό επενδυμένα με μαξιλαράκια.
Όσο πιο ελαφριά είναι η κατασκευή του τόσο το καλύτερο, προσοχή όμως να μην στερεί σε ποιότητα.
Οι "εξειδικευμένες" τσέπες ή ιμάντες για τον κατάλληλο εξοπλισμό που θα έχουμε μαζί μας π.χ χιονοπέδιλα, snowboard, πολιέ, σκηνή κ.τ.λ
Η ρυθμιζόμενη θέση του ύψους που θα βρίσκετε το σακίδιο στην πλάτη


Επιπλέον η επιλογή του backpack πρέπει να γίνετε σύμφωνα με το ύψος και τη σωματική μας διάπλαση. Γενικά ένα σακίδιο ή τα αντικείμενα που κρεμάμε εξωτερικά δεν πρέπει να εξέχουν, γιατί είναι πιθανόν σε κάποιο στενό μονοπάτι με κλαδιά κ.τ.λ. να πιαστεί κάτι και να το χάσουμε ή ακόμα να σκιστή και το σακίδιο μας.

Εν κατακλείδι για την σωστή επιλογή πρέπει να ορίσουμε το που θα το χρησιμοποιήσουμε π.χ free camping, αλλά και να μαζέψουμε τα υλικά που θέλουμε να μεταφέρουμε με αυτό, ώστε να υπολογίσουμε σχετικά πόσο χώρο θα καταλαμβάνουν.

Τέλος να αναφέρω ότι η αγορά κάποιου backpack δεν πρέπει να γίνετε χωρίς να το έχουμε δοκιμάσει, ώστε να διαπιστώσουμε αν “κάθετε” καλά στη δικιά μας πλάτη.

Σχετικά με το πως θα τοποθετήσουμε τα πράγματα εντός του σακιδίου θα αναφερθούμε μελλοντικά σε αντίστοιχο ποστ, μιας και είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου