Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Πόσιμο νερό !


Ένας καλά γυμνασμένος κομάντος, μπορεί να τρέξει με φόρτο 20 κιλών, 10 χιλιόμετρα σε μια ώρα, ή να διανύσει μια απόσταση 50 χιλιομέτρων σε ανώμαλο έδαφος με πλήρη φόρτο και οπλισμό νύκτα, μέσα σε 10 με 12 ώρες. Μπορεί να κολυμπήσει 6 ναυτικά μίλια και να βγει στην ακτή, για να συνεχίσει μια αποστολή στην ξηρά.


Μπορεί ν΄αναρριχηθεί σε βράχο με τον απαραίτητο εξοπλισμό του και να προσβάλει ένα στόχο. Αισθάνεται δυνατός και ικανός να τα βάλει με οποιοδήποτε αντίπαλο, γνωρίζοντας τις δυνατότητές του. Είναι σκληραγωγημένος και εκπαιδευμένος γι' αυτό! Χωρίς νερό όμως, πολύ γρήγορα θα νικηθεί! Αλλά και αν βρει νερό και δεν προσέξει να το φιλτράρει και να το απολυμάνει, πάλι θα νικηθεί!


Μπορεί να νικηθεί από αντίπαλο τόσο μικροσκοπικό, που δεν φαίνεται με γυμνό μάτι! Από ένα απλό, αλλά επικίνδυνο βακτηρίδιο που μπορεί να βρίσκεται στο νερό το οποίο ενδεχομένως ένας μαχητής να πιει έξω στη φύση, χωρίς να λάβει τα κατάλληλα μέτρα ασφάλειας. Και τότε η αποστολή πάει περίπατο, γεμάτη ...διάρροια!


Θυμάμαι παλιά, εκπαιδευόμενος στο ILRRPS, είχε δοθεί μεγάλη έμφαση από τους SAS εκπαιδευτές στο αντικείμενο αυτό! Σε κάποια από τις πολλές ασκήσεις που κάναμε τότε στη γερμανική εξοχή, βρέθηκα στην ανάγκη να μαζέψω νερό από ένα χαντάκι που βρωμοκοπούσε από τα λιμνάζοντα νερά και ..ίσως από τα χημικά που χρησιμοποιούσαν οι Γερμανοί αγρότες στα χωράφια τους. Έκανα πάνω από τρεις ώρες να γεμίσω το παγούρι μου από τα λασπόνερα, χρησιμοποιώντας ένα μαντήλι για να το διηθήσω και στη συνέχεια 2 χαπάκια χαλαζόλης για να τ' απολυμάνω. Δεν σας λέω για τη γεύση, αλλά η ανάγκη με έκανε να το πιω. Ευτυχώς δεν έπαθα τίποτα. Ήταν όμως ένα καλό μάθημα για μένα! "Σφαίρες και νερό" είναι αυτά που χρειάζονται πάντα κατά προτεραιότητα!


Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε μιλήσει για την περισυλλογή νερού, αναφερόμενοι σ' ένα νέο τύπο υδροδοχείου, αλλά και πιο παλιά είχαμε τονίσει την αξία του νερού.


Ανιχνεύοντας το διαδίκτυο, βρήκα κάποια μικρά αλλά χρήσιμα "εργαλεία", που μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν στο φιλτράρισμα και στην απολύμανση. Εκτός από την κλασσική χαλαζόλη, που θέλει κάποιο χρόνο για να επιδράσει στο νερό, που αν είναι βρώμικο πρέπει να το διηθήσεις κιόλας, το πιο διαδεδομένο και πιο φτηνό είναι το Lifestraw, το οποίο έχει καλύψει αρκετές ανάγκες στους φτωχούς πληθυσμούς στην Αφρική. Είναι ένας απλός κύλινδρος, που περιέχει ειδικό φίλτρο πολλαπλών ινών και ο χρήστης ρουφάει σαν να είναι καλαμάκι μέσα απ' αυτόν, οποιοδήποτε νερό βρει, για να το πιει. Αλλά μπορεί και άμεσα να αποθηκεύσει νερό και στη συνέχεια να το πιει όποτε θέλει με το ..καλαμάκι!




Έχει τη δυνατότητα άντλησης και καθαρισμού από βλαβερές ουσίες, μικροοργανισμούς, βακτηρίδια και σκουπίδια κατά 99.9% και διαρκεί για 1000 λίτρα νερού. Αν υπολογίσουμε ότι κάποιος πίνει καθημερινά 3 με 4 λίτρα νερό, διαρκεί σχεδόν για ένα χρόνο! Σε αποθήκευση έχει όριο ζωής 5 χρόνια! Το βάρος του δεν ξεπερνάει τα 60 γραμμάρια.

Ιδανικό για όποιους κινούνται συχνά έξω. Και κοστίζει πολύ φτηνά! Γύρω στα 30 Ευρώ.

Ένα άλλο σύστημα είναι αυτό με τους δύο πλαστικούς ασκούς. Τον ένα τον γεμίζεις με το νερό που θα βρείς και στη συνέχεια τον κρεμάς κάπου ψηλότερα, ώστε το νερό να τρέξει μέσα από σωληνάκι και ένα ενδιάμεσο φίλτρο, στον άλλο ασκό, όπου πλέον είναι πόσιμο και έτοιμο για χρήση. Και αυτό καλό! Εξαρτάται πως βολεύεται ο καθείς!

Πάντως σε κατάσταση επιβίωσης, χωρίς τεχνητά προϊόντα, υπάρχει μια μέθοδος φιλτραρίσματος. Αυτή που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα:



Το σχήμα τα λέει όλα μόνο του. Για όσους όμως δεν ξέρουν καλά αγγλικά, εξηγώ πολύ σύντομα. Χρειάζονται τρία κομμάτια υφάσματος που δένονται όπως βλέπετε. Στο ψηλότερο επίπεδο. Στο ψηλότερο επίπεδο βάζεις γρασίδι ή ψιλοκομμένα χόρτα και φύλλα. Στο δεύτερο πρέπει να μπει άμμος ή ψιλό χώμα. Στο τελευταίο και πιο σημαντικό μπαίνει κάρβουνο που μπορείς να πάρεις από φωτιά που έχεις ανάψει. Μαζεύεις το νερό και ...ο τολμών νικά!


Και μια και μιλάμε πάλι για τεχνικές επιβίωσης, βρήκα και ένα βίντεο, που αναφέρεται σε 45 σημεία. Πιστεύω να καταλάβετε τον Βρετανό που περιγράφει. Πιέστε τον σύνδεσμο: 45 Survival Tips και ..κρατήστε σημειώσεις. Έχει ενδιαφέρον!


Ανιχνευτής

http://tolmwnnika.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου