Μπορεί πολλές από τις συγκρούσεις, διπλωματικές αλλά και στρατιωτικές που εξελίσσονται σήμερα στην υφήλιο να είναι για τους υδρογονάνθρακες (πετρέλαιο και φυσικό αέριο), όμως, φαίνεται ότι η επιστημονική κοινότητα κάνει...
πλέον άλματα σε διάφορους τομείς, που θα μας οδηγήσουν ως ανθρωπότητα σε μια νέα εποχή, αφού η μείωση της ζήτησης θα κατακρημνίσει τις τιμές…
Θα είναι μία εποχή μικρότερης εξάρτησης ή και απεξάρτησης από τα εν λόγω αγαθά, παράλληλα με την εξέλιξη της τεχνολογίας εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου (shale gas) μια εξέλιξη που θα φέρει και σεισμικές γεωπολιτικές ανακατατάξεις, με χαμένους όσους στήριξαν επί δεκαετίες την ευημερία τους αποκλειστικά στο εμπόριο υδρογονανθράκων, είτε είναι οιπετρελαιοπαραγωγοί της Μέσης Ανατολής, είτε η Ρωσία, είτε η Βενεζουέλα. Βέβαια, η συρρίκνωση μιας αγοράς δεν είναι απλό πράγμα και όλα θα κριθούν στην ικανότητα συνεννόησης ανάμεσα στους ισχυρούς αυτού του κόσμου.
Αυτό δεν είναι καλή εξέλιξη για την Ελλάδα, εάν υποτεθεί ότι φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε σημαντικό εξαγωγέα υδρογονανθράκων, υπερβαίνοντας τα οικονομικά προβλήματά της, στα οποία οδήγησε η αφροσύνη της μεταπολιτευτικής πολιτικής τάξης πραγμάτων. Με δεδομένο ότι το κόστος εξόρυξης των ελληνικών κοιτασμάτων είναι υψηλό, θα μπορούσαμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με τη δυσάρεστη κατάσταση, να υπάρχουν κοιτάσματα, η τεχνολογία αξιοποίησης, αλλά να μην βοηθούν οι διεθνείς τιμές…
Κάποιοι θα βρουν υπερβολική την εισαγωγή και είναι, αφού η είδηση αφορά μια τεχνολογική καινοτομία που αφορά στον τομέα του αυτοκινήτου, που μπορεί να οδηγήσει στην απαλλαγή από τον βραχνά των καυσίμων. Πρόκειται για την κατασκευή μπαταρίας η οποία επιτρέπει δυνητικά αυτονομία στο αυτοκίνητο της τάξης των 1.800 χιλιομέτρων, περισσότερο δηλαδή από τρία ρεζερβουάρ για πολλά αυτοκίνητα! Όμως, η εξέλιξη αυτή δείχνει την τάση κάτι κρίσιμο σε όποιον σχεδιάζει το μέλλον μιας χώρας κι ενός λαού, αφού η τεχνολογία προχωρά και σε άλλους, συναφείς τομείς με τον ίδιο προσανατολισμό.
Υπεύθυνες για την καινοτομία αυτή, μια ισραηλινή και μιακαναδέζικη εταιρία, η Phinergy και η Alcoa Canada. Η μπαταρία που επιδείχθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Μόντρεαλ και το συνέδριο με τίτλο «Canadian International Aluminium Conference», έχει κατασκευαστεί κυρίως από «πάνελ» αλουμινίου. Η μπαταρία συνδυάζεται με την υπάρχουσα μπαταρία λιθίου και δίνει την εντυπωσιακή εμβέλεια στο αυτοκίνητο.
Οι εταιρίες, όπως είναι φυσικό, δίνουν έμφαση και στον περιβαλλοντικό παράγοντα, αφού τα αυτοκίνητα με σύστημα κίνησης βασισμένο στις μπαταρίες θα έχει μηδενικές εκπομπέςβλαβερών ουσιών στην ατμόσφαιρα.
Η ενέργεια απελευθερώνεται μέσω χημικής αντίδρασης που χρησιμοποιεί οξυγόνο από τον αέρα και νερό για να μετατρέψει το αλουμίνιο σε αλουμίνα. Ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου χρειάζεται να τροφοδοτεί με νερό βρύσης τη μπαταρία μόλις κάθε ένα με δύο μήνες για να τροφοδοτεί τη χημική αντίδραση!
Οι υπεύθυνοι ευελπιστούν, ότι πλέον ανοίγει ο δρόμος για την αύξηση της διείσδυσης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην αγορά, παράλληλα με τη δημιουργία δικτύωνεπαναφόρτισης των μπαταριών, που θα οδηγήσει σταδιακά στα αποτελέσματα που περιγράφονται στην εισαγωγή. Ο χρήστης δεν θα περιμένει να φορτίσει η μπαταρία του, αλλά θα την αντικαθιστά με φορτισμένη και θα αναχωρεί αμέσως!
Το μεγάλο στοίχημα είναι πλέον η σμίκρυνση των μπαταριών ώστε να καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο και να είναι ελαφρύτερες. Με τη «φόρα» που έχουν πάρει όμως οι επιστήμονες, τα αποτελέσματα και σε αυτό τον τομέα θα έρθουν σύντομα.
http://www.defence-point.gr
http://koukfamily.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου