Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Μην πετάς τη στάχτηαπ' το τζάκι και τη σόμπα!




Φέτος πάλι έχει να δουλέψει τζάκι και ξυλόσομπα, που θα πάνε οι καπνοί...σύννεφο!

Ωραία φάση και τα δυο, παρά τη μανούρα τους.

Κάθεσαι δίπλα στη φωτιά, χαλαρώνεις, πίνεις καφέ, τσαγάκι, τσέρι, κρασάκι κόκκινο, ψήνεις, τρως και κυρίως, ζεσταίνεσαι.

Επιπλέον σου...

μένει κι ένα βουνό στάχτη.

Την πετάς;

Ποτέ! Δεν πετάς το καλύτερο, αντίθετα κάνεις με αυτήν τα πάντα.



Η στάχτη είναι ένα φυσικό προϊόν, είναι η σκόνη που έμεινε από την καύση φυσικών ξύλων.

Γιατί για τέτοια ξύλα μιλάμε κι όχι βαμμένα ξύλα, κολλημένα ή επεξεργασμένα.

Γι αυτό και δεν πετάμε στο τζάκι ή στη σόμπα τίποτα που μπορεί να μολύνει τη στάχτη, όπως πλαστικά, αποτσίγαρα, πακέτα από τσιγάρα, χαρτοπετσέτες και λοιπά οικιακά σκουπίδια.



Πώς τη μαζεύουμε.

Καταρχήν, όταν σβήσει η φωτιά. Περιμένουμε να κρυώσει η στάχτη και είναι όλη δική μας.

Τότε ξεχωρίζουμε από τα καρβουνάκια την άσπρη στάχτη που έχει μείνει πάνω-πάνω και τη βάζουμε σε μεταλλικό δοχείο με καπάκι.

Τα καρβουνάκια τα κρατάμε σε άλλο μεταλλικό δοχείο.



Η στάχτη για να ξέρετε δυο πράγματα, περιέχει κυρίως ανθρακικό ασβέστιο (ανόργανο αλάτι), λιγότερο Κάλιο και ακόμα λιγότερο από 1% φωσφορικό αλάτι.

Επίσης, ιχνοστοιχεία σιδήρου, μαγγανίου, ψευδαργύρου, χαλκού και μερικά βαρέα μέταλλα όπως ο μόλυβδος, το κάδμιο, το νικέλιο και το χρώμιο. Δεν περιέχει άζωτο.

Η καύση πάντως επηρεάζει πολύ τη σύνθεση και την ποσότητά της και κατά συνέπεια, η πολύ δυνατή καύση μειώνει την απόδοση της. Οπότε για καλύτερη ποιότητα στάχτης, η χαμηλή θερμοκρασία είναι ιδανικότερη.

Τα σκληρά ξύλα συνήθως παράγουν περισσότερη στάχτη από τα μαλακά.



Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε με τη στάχτη; Τα πάντα!

Καταρχήν, είναι το καλύτερο απορρυπαντικό γενικής χρήσης.

Καθαρίζει, λευκαίνει και απολυμαίνει ρούχα, πατώματα, τζάμια, ασημικά, πιάτα, σκουριές που έχουν ποτίσει στα μάρμαρα, κ.α.

Πώς τη χρησιμοποιούμε:



-Αλισίβα.

Βράζουμε 3 κουταλάκια στάχτη σε 1 μπρίκι νερό και μετά τη σουρώνουμε με φίλτρο του καφέ.

Χρησιμοποιείται στη μαγειρική /ζαχαροπλαστική, όπως θα δούμε παρακάτω, αλλά και στην καθαριότητα για γυάλισμα μαρμάρων και πατωμάτων και πολλά άλλα που ακολουθούν.


-Πάστα.

Μια πάστα από στάχτη σε ένα σφουγγάρι και λίγο νερό, κάνει θαύματα στα πολύ λερωμένα πατώματα τα ασημικά, βρώμικα τζάμια και λοιπά.



-Σκέτη.

Βάλτε πάνω σε φρέσκο λεκέ λίγη στάχτη και μετά από πέντε λεπτά τρίψτε με ψίχα ψωμιού. Καθαρίσατε



-Αποσμητικό.

Η στάχτη χρησιμοποιείται και για να διώξουμε τις άσχημες μυρωδιές.

Τη ρίχνουμε απλώς πάνω σε οτιδήποτε μυρίζει άσχημα. πχ. σε παλιές τουαλέτες, στα κακάκια της γάτας κ.λ.π
Ακόμα, ξεμυρίζουμε το ψυγείο μας, βάζοντας μέσα ένα μπολάκι με καρβουνόσκονη που την ανανεώνουμε μέχρι να ξεμυρίσει.


-Οδοντόκρεμα.

Βρέχουμε την οδοντόβουρτσα, ρίχνουμε λίγη στάχτη επάνω και βουρτσίζουμε τα δοντάκια καλά.



-Σαμπουάν.

Λουζομαστε με την αλυσίβα και στο ξέβγαλμα βάζουμε και ελάχιστο ξύδι.

Υγιές, λαμπερό μαλλάκι και ειδικά για τα λιπαρά μαλλιά, είναι το φάρμακο.


-Μαγειρική.

Την αλισίβα τη χρησιμοποιούμε σε πολλά γλυκά και φαγητά, όπως στη μουσταλευριά, στα μελομακάρονα, στο ψωμί.

Εκτός από την υπέροχη γεύση και τη βελούδινη υφή που δίνει, καθαρίζει το έντερο μας από τους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Το δε ψωμί, γίνεται πιο αφράτο και το βοηθά να μην τρίβεται.



-Κηπουρική.
Η στάχτη ανακυκλώνει τα θρεπτικά συστατικά, πίσω στη γη.

Χρησιμοποιείται λοιπόν και ως λίπασμα, αλλά δεν περιέχει άζωτο.

Επίσης, δεσμεύει διοξείδιο του άνθρακα μέσα στο χώμα από τους μικροοργανισμούς, η ανάπτυξη των οποίων ενισχύεται από τη στάχτη και η γη γίνεται πιο εύφορη.

Δυναμώνει τα φυτά που αγαπούν το ασβέστιο όπως οι ντομάτες, τα αμπέλια, οι φασολιές, το σπανάκι, ο αρακάς, τα αβοκάντο, τα σκόρδα κ.λ.π.

Στην κηπουρική, αν φυτέψεις τριανταφυλλιές, ρίξε 1 / 4 φλιτζανιού στάχτη σε κάθε λάκκο και θα ξετρελαθείς με το αποτέλεσμα.

Λόγω όμως της παρουσίας του ανθρακικού ασβεστίου στα συστατικά της στάχτης, εξουδετερώνεται η οξύτητα του εδάφους, αυξάνοντας το pH του.

Προσοχή: επειδή λοιπόν, αυξάνεται πολύ το pH του εδάφους, δεν βάζουμε μεγάλη ποσότητα στάχτης, ενώ δεν πρέπει να τη ρίχνουμε σε καρπούς που αγαπάνε τα όξινα εδάφη, όπως οι πατάτες ή τα βατόμουρα.


Στη βαρυχειμωνιά πάντως, ρίξτε πάνω στα φυτά σας μια στρώση στάχτη για να μην παγώσουν και «καούν» απ΄ το κρύο και τα σώσατε!


-Μυρμηγκοδιώχτης.
Η στάχτη διώχνει τα μυρμήγκια αν ρίξουμε λίγη πάνω στη φωλιά τους.

Δεν μπορούν να μεταφέρουν τη σκόνη, οπότε τα μυρμηγκάκια θα φύγουν απ΄ το σπίτι μας και θα πάνε αλλού να κάνουν φωλιά, απ΄τα νεύρα τους.


-Ποντικοδιώχτης - Κατσαριδοδιώχτης – Κουνουποδιώχτης.

Σκορπίζουμε στάχτη στις γωνίες και στα σκοτεινά σημεία της αποθήκης ή του σπιτιού.

Όσο υπάρχει στάχτη δεν θα πλησιάζουν ποντίκια, κατσαρίδες, έντομα.


-Τσιμπουροδιώχτης – Ψειροδιώχτης – Ψυλλοδιώχτης.

Απωθεί τις ψείρες απ΄ τα παιδικά κεφάλια, τους ψύλλους και τα τσιμπούρια από τα κατοικίδια ζώα.

Φτιάξτε ένα μίγμα στάχτης μαζί με ξύδι ώστε να γίνει μια πηχτή λάσπη και απλώστε το στο τριχωτό του παιδιού ή του ζώου σας.

Αφήστε το για 10 λεπτά και ξεβγάλτε καλά.


-Σκωροδιώχτης.

Ρίξτε λίγη στάχτη στα μάλλινα ρούχα σας και βάλτε τα στη ντουλάπα που φυλάτε τα χειμωνιάτικα.

Όταν τα ξαναβγάλετε, τα τινάζετε απλώς. Τα έχει ξεχάσει ο σκώρος για πάντα.


-Παγο-θραυστικό.

Η στάχτη λιώνει τον πάγο επειδή περιέχει αλάτι.

Πασπαλίστε τα σκαλιά σας ή ό,τι άλλο έχει πάγο και τελείωσε το θέμα.


-Αφυγραντήρας.
Βάλτε τα καρβουνάκια της στάχτης σε μεταλλικά δοχεία με τρύπες και μοιράστε τα σε μέρη που έχουν υγρασία, όπως τα ντουλάπια, τα υπόγεια, κάτω από τους νεροχύτες κλπ.



-Πυροσβεστήρας.
Πετώντας στάχτη πάνω σε μια φωτιά, σβήνει αμέσως.



-Ίαμα.

Η στάχτη πάνω σε πληγές εξαφανίζει τα μικρόβια ενώ βοηθά τη γρήγορη επούλωση.

Πώς τη χρησιμοποιούμε γι' αυτό το σκοπό: διαλύουμε λίγο χειροποίητο σαπούνι μέσα σε αλισίβα και πλένουμε με αυτό την πληγή χωρίς να την ξεπλύνουμε μετά.



Αν το ψάξετε, θα βρείτε πολλές ακόμα χρήσεις της στάχτης. Τις βασικές όμως, τις μάθατε.

Καλό χειμώνα!

http://www.eyedoll.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου