0
Μια μέθοδος εύρεσης του Βορρά, με φυσικό τρόπο, είναι η χρήση των βρύων. Ο κανόνας λέει, ότι στην μεριά που βρίσκονται τα βρύα, στον κορμό ενός δέντρου, είναι ο Βορράς. Αυτό όμως δεν είναι απόλυτα ακριβές και πιθανόν να μας ξεγελάσει, με αποτέλεσμα να πάρουμε λάθος κατεύθυνση. Ας ξεκαθαρίσουμε λίγο το τοπίο…

Τα βρύα, για να μεγαλώσουν χρειάζονται υγρασία. Μεγαλώνουν, λοιπόν, μόνο όπου βρίσκουν την απαραίτητη υγρασία. Συνήθως αυτό συμβαίνει στην βορινή πλευρά των δέντρων ή πετρών, αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις. Τα βρύα, αν βρουν την απαραίτητη υγρασία, ακόμα και αν κοιτάνε προς την Νότια πλευρά, ενός δέντρου θα αναπτυχθούν χωρίς κανένα πρόβλημα. Συνεπώς έχει ιδιαίτερη σημασία, να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να υπάρχει υγρασία και σκιά σε άλλη κατεύθυνση εκτός του Βορρά. Για να το κάνουμε αυτό, χρειάζεται να παρατηρήσουμε το ίδιο το δέντρο/πέτρα, αλλά και τον γύρω χώρο. Πρέπει να αποκλείσουμε ότι υπάρχει κάποια “πηγή” υγρασίας, που θα επιτρέψει στα βρύα να μεγαλώσουν σε άλλη κατεύθυνση εκτός του Βορρά.

Επειδή το νερό εξατμίζεται συνεχώς από το έδαφος, συνεπώς προκαλεί υγρασία, περίπου σε ύψος 50-60εκ. το να βρούμε βρύα μέχρι αυτό το ύψος, δεν είναι απόλυτα σωστό ότι μας δείχνουν τον Βορρά. Αν βρούμε βρύα πάνω από αυτό το ύψος (περίπου το ύψος του γόνατου), τότε είμαστε πιο σίγουροι. Κοιτάμε τα υπόλοιπα δέντρα… έχουν και αυτά βρύα στην ίδια κατεύθυνση; έχουν καθόλου; ή μόνο ένα, αυτό που βρήκαμε έχει. Σε αυτή την περίπτωση πιθανότατα υπάρχει κάποιος άλλος λόγος που αναπτύχθηκαν εκεί τα βρύα πχ το δέντρο γενικά δεν το πιάνει ο ήλιος, ανάμεσα στα άλλα και για αυτό μεγαλώνουν τα βρύα ή έχει κάποια τραχιά επιφάνεια, γδάρσιμο, κουφάλα, όπου συγκεντρώνει νερό/υγρασία. Μπορεί το δέντρο να βρίσκεται σε πλαγιά και είτε επειδή συσσωρεύονται νερά, είτε επειδή η πλαγιά καλύπτει τον ήλιο, προς το μέρος της πλαγιάς, να αναπτύσσονται τα βρύα προς εκείνη την κατεύθυνση που δεν είναι σίγουρο, ότι είναι ο Βορράς.






Γενικά η χρήση της “μεθόδου” με τα βρύα, δεν είναι ασφαλής και δεν πρέπει να την θεωρούμε δεδομένη. Θα χρειαστεί να αποκλείσουμε άλλες περιπτώσεις, που επιτρέπουν στα βρύα να μεγαλώνουν, αλλά και πάλι δεν μπορεί να είναι 100% σίγουρο, ότι αυτή η κατεύθυνση είναι όντως ο Βορράς. Ίσως να χρησιμεύει σε συνδυασμό με κάποια άλλη μέθοδο, σαν επαλήθευση, αλλά από μόνη της θα ήταν καλό να αποφεύγεται η χρήση της.



lykawn.wordpress.com/2014/11/03/%CE%B5%CF%8D%CF%81%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B2%CE%BF%CF%81%CF%81%CE%AC-%CE%BC%CE%B5-%CE%B2%CF%81%CF%8D%CE%B1/

Δημοσίευση σχολίου

 
Top