0

Προσοχή στα ξύλα που καίμε στο τζάκι και την ξυλόσομπά μας συνιστά το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Μετά το συναγερμό που σήμανε στην Αττική, αλλά και σε άλλες μεγάλες ελληνικές πόλεις, από τις ασυνήθιστα υψηλές τιμέςαιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα (που οφείλονται κυρίως στην καύση ακατάλληλων υλικών ή ξύλων εμποτισμένων με άλλες ουσίες) το υπουργείο επανήλθε με νέα ανακοίνωση, στην οποία μας εφιστά την προσοχή όχι μόνο με τη συχνότητα που χρησιμοποιούμε τις συσκευές θέρμανσης, αλλά και την ποιότητα των ξύλων που καταναλώνουμε.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι στην ατμοσφαιρική επιβάρυνση συνδράμει η αυξημένη καύση ξυλείας όχι πάντοτε κατάλληλης για το σκοπό αυτό. Η ενδεχόμενη καύση συνθετικών προϊόντων ξυλείας (όπως μελαμίνες, νοβοπάν, κόντρα πλακέ), ξύλων βαμμένων ή εμποτισμένων με χημικές ουσίες, καθώς και πλαστικών ή ελαστικών υλικών, επιβαρύνει τόσο την υγεία του χρήστη των εστιών καύσης από ρύπανση του εσωτερικού περιβάλλοντος όσο και το εξωτερικό περιβάλλον. Συστήνει στο κοινό τον περιορισμό καύσης βιομάζας (χρήση τζακιών και ξυλόσομπες), εφόσον δεν υφίσταται άμεση ανάγκη.




Προφανώς η καύση ξύλων είναι πολύ αυξημένη αυτή την περίοδο λόγω των πολύ υψηλών τιμών του πετρελαίου. Δύσκολα μπορεί κάποιος να περιορίσει ακόμα και τη χρήση του τζακιού ή της σόμπας του, ωστόσο μπορεί να επιλέξει τα ξύλα που καταναλώνει. Η καύση ακατάλληλων ξύλων έχει άμεσες επιπτώσεις στην υγεία κυρίως αυτών, οι οποίοι βρίσκονται μέσα στο δωμάτιο που θερμαίνεται. Κι αυτό διότι σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 550 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, με όριο επιφυλακής τα 50 μικρογραμμάρια, δηλαδή είναι 11πλάσιες από το κανονικό!

flowmagazine.gr/article/view/prosoxh_sta_ksula_pou_kaite_se_tzaki_kai_ksulosompa/category/quality_of_life

Δημοσίευση σχολίου

 
Top